Sammen om et endnu bedre liv i 100 år

22. feb 2019

Sammen om et endnu bedre liv i 100 år

De almene boliger fejrer jubilæum i år. I 100 år har vi sammen skabt hjem til generationer af mennesker i Danmark.


De almene boliger fejrer jubilæum i år. I 100 år har vi sammen skabt hjem til generationer af mennesker i Danmark.

Målet med de almene boliger har fra starten været at sikre betalelige og sunde boliger, og sådan er det stadig. 2019 skal være en fejring af, at de almene beboere igennem 100 år har stået sammen om at skabe endnu bedre liv.

”Vi har god grund til at ønske hinanden tillykke med, at vi i Danmark har gjort det til en grundlæggende del af vores velfærdssamfund, at alle skal have mulighed for et godt sted at bo. I dag. Og i fremtiden,” siger formand for BL – Danmarks Almene Boliger, Palle Adamsen.

Nogle boligforeninger er ældre og andre yngre. Men i år er det 100-året for, at 27 almene boligforeninger havde vokset sig så store og stærke, at de  i 1919 stiftede det, der i dag hedder BL – Danmarks Almene Boliger. En sammenslutning, der skulle tale deres fælles interesser.

 I dag er BL – Danmarks Almene Boliger en interesse- og brancheorganisation for cirka 530 almene boligorganisationer. BL arbejder for medlemmernes og beboernes interesser ved at søge indflydelse på den almene boligsektors udvikling, både økonomisk, teknisk og socialt.

Fokus på beboerne

100-året skal bruges til at fejre de almene boliger, der i dag skaber hjem til næsten en million mennesker.

”Vi vil bruge jubilæumsåret til at sætte fokus på alle de mennesker, der lever deres liv i de almene boligområder. Vi vil hylde det helt ualmindeligt almindelige ved at bo i en almen bolig i Danmark,” siger Palle Adamsen.

Faktisk bor hver 6. dansker i en almen bolig i dag. Familier, børn, unge og ældre bor dør om dør på tværs af sociale og økonomiske skel.

”Når du bor i en almen bolig, følger der et indbygget fællesskab med. I udlandet er man misundelige over, at vi kan skabe hjem sammen på den måde. Men i Danmark er det helt normalt,” siger Palle Adamsen.

.......................................................................

Hej nabo! – en mobil fotoudstilling

I hele 2019 vil en fotoudstilling ’turnere’ rundt på konferencer og arrangementer, som afholdes af boligorganisationer og BL. Udstillingen består af Lars Bechs portrætter af beboere i almene boliger. Udstillingen hedder ’Hej nabo’ og viser, hvordan vi som naboer har en masse til fælles, selvom vi ofte er vidt forskellige. Læsere af Beboerbladet vil kunne genkende en del, da mange af dem har været vist i bladet.  

De unge stemmer

I 2019 laves et jubilæumsalbum med sange fra børn og unge fra de almene boligområder. Det er børnenes stemmer, der er i fokus, og igennem musik og video giver de deres blik på livet i de almene boligområder. Turning Tables er en lille NGO bestående af professionelle musikere, der rejser rundt til fem almene boligområder i Jylland og på Sjælland med deres mobile container-studie og laver musikworkshops med områdernes børn og unge.  

Din bolig – vores historie

Alle almene beboere i Danmark inviteres i foråret til at bidrage med deres egen historie om den almene bolig som rammen om livet. Det er Nationalmuseet, der indsamler bolighistorierne.

.......................................................................FÆLLES OM DANMARKS FØDSELSDAGSBORD

15. juni 2019 fejrer vi 100-året med Danmarks længste fødselsdagsbord. Alle afdelinger er inviteret og kan få tilsendt en gratis fødselsdagskasse med alt fra kaffekopper til festtalen.  

Målet er at have fødselsdagsfejringer i så mange almene boligområder som muligt. Det er op til jer, om I vil invitere gæster udefra også. Snak med jeres afdelingsbestyrelse om, hvordan I kan være med. 

Fødselsdagskassen kan bestilles igennem boligorganisationen fra den 25. marts 2019. 


.......................................................................

Maribo vil fejre fællesskabet

Af Charlotte Holst
Foto: Claus Bech

I Østre Park er beboerne opsat på at dyste i at dække det længste fødselsdagsbord. 

Beboerne i Østre Park i Maribo deltager i ‘Danmarks længste fødselsdagsbord’ den 15. juni. Her er nemlig nok at fejre.

”Da jeg flyttede ind for 14 år siden, kom der måske 20 til afdelingsmøderne, nu samler vi 50. Beboerdemokratiet er i klar fremgang,” siger Lars Olsen, formand for bestyrelsen.

Til fællesspisningerne i det nye fælleshus er der også et godt fremmøde.

”Her bor mange enlige og ældre, og det er en mulighed for at komme ud af sin lejlighed og møde andre. Fælleshuset er det bedste, der er sket, mens jeg har været her,” siger Poul Christensen, der har boet i Østre Park siden 1978.

Livskvalitet

Boligområdet har et godt ry, og man håber, mange lokale vil kigge forbi til fødselsdagsbord.

”Jeg flyttede ind for to år siden, og det var fordi, jeg havde hørt rigtig godt om Østre Park,” siger Benth Blach.

Beboerne peger på ‘tryghed’ og ‘fællesskab’ som nøgleord, når man bor alment.

”Vi hjælper hinanden og holder øje med hinandens lejligheder, når man ikke er hjemme. Og vi er aktive sammen. Det giver livskvalitet og stor tryghed,” siger Lars Olsen.


Følg med på bl.dk, hvor du løbende kan læse om årets aktiviteter.