Hjertestarter vækkede Frank tilbage til livet

18. feb 2019

Hjertestarter vækkede Frank tilbage til livet

Frank Eland bliver glad, hver gang han ser en hjertestarter. I 2014 havde han hjertestop i 52 minutter og blev næsten opgivet. Men en hjertestarter og en stædig samarit fik ham tilbage til livet.

Foto: Thomas Jensen

Foto: Thomas Jensen

I august 2014 skulle Frank Eland med sine MC-venner til Slade-koncert på Als. Han følte sig dog ikke lige­frem i topform til øl og musik.

”Jeg havde igennem meget lang tid døjet med smerter i brystet og i armen. Men jeg tænkte, det nok bare var fordi, mit job var fysisk hårdt,” siger Frank, der dengang arbejdede som servicemontør.

”Jeg løftede kæder så tykke som håndled og tænkte, det var naturligt at have ondt. Men den dag havde jeg en hovedpine uden lige som et spændebånd, der sad om panden.”

Da de sad på pladsen, kunne Frank ikke klemme noget øl ned og gik hen imod sit telt for at lægge sig. Men pludselig faldt han omkuld.

”De andre troede først, jeg faldt over en bardun eller lavede sjov. Men så så de, at jeg ikke rejste mig, og at jeg var blå,” fortæller Frank, der intet husker.

Væk i 52 minutter

En af hans venner ydede førstehjælp, og de sendte bud efter samaritterne på pladsen, hvor der ikke var en hjertestarter. De var altså overladt til håndkraft og hjertemassage.

”De sloges med mig i 52 minutter og fik liv i mig tre gange, hvor jeg lige kort åbnede øjnene. Da hjertelæge og ambulance kom, ville de opgive, fordi jeg havde været væk så længe,” fortæller Frank.

Men en af samaritterne nægtede at opgive, og de fik gang i hjertestarteren. Frank blev stødt tre gange og vækket tilbage til livet.

Nyder hver dag

Efter hjerteoperation og koma, hvor Frank blev nedkølet for at undgå hjerneskader, kom han langsomt tilbage til tilværelsen. I dag har han nogle mén: træthed, manglende sultfornemmelse og en dårlig korttidshukommelse. Men han er sluppet billigt og er taknemmelig. Han har fået et fleksjob, han er ekstremt glad for. Og han er blevet gift med Helle, som han bor sammen med i Hareskov-Værløse Andelsboligforening.

”Jeg har været ekstremt heldig. Jeg husker at nyde livet, og jeg bliver så glad, hver gang jeg ser en hjertestarter ved firmaer og butikker. De burde være mange flere steder.”

..............................................Saml ind og få en gratis hjertestarter

Hvis jeres boligområde stiller med et hold på 15 indsamlere til Hjerteforeningens Landsindsamling, får I en gratis hjertestarter (værdi 21.500 kroner).

De 15 beboere skal samle ind til Hjerteforeningens Landsindsamling søndag den 28. april, hvor alle de indsamlede penge går til opsætning af hjertestartere.

I bestemmer selv, hvor jeres hjertestarter skal placeres. Hjerteforeningen sørger for opsætning i varmeskab. I får også tilbudt et gratis kursus i gen­oplivning som tak for hjælpen.

Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerte­foreningen, håber, at mange almene beboere vil deltage.

”Når man bor alment, er man også en del af et fællesskab om det sted, man bor i. Et fællesskab, hvor man måske tager lidt mere ansvar for hinanden i det daglige, end man gør i andre boformer,” siger hun og fortsætter:

”Derfor ligger det lige til højrebenet, at vi i Hjerteforeningen tilbyder, at grupper af beboere sammen kan gå sig til en gratis hjertestarter. For vi ved, at hjertestartere gør forskellen på liv og død. Hvert sekund tæller, når et hjerte stopper.”

Sådan gør du:

Du skal tilmelde dig på www.hjerteforeningen.dk/landsuddeling.

1) Du kan starte en gruppe. Også selvom du ikke på forhånd har 15 deltagere. Grupper skal oprettes senest den 8. april.

2) Du kan tilmelde dig en eksisterende gruppe, som en anden har oprettet. Du kan tilmelde dig helt frem til indsamlingsdagen 28. april.