Der er forår i luften

19. feb 2019

Der er forår i luften

Foråret banker på døren, og selvom meget må vente, til det bliver lidt lunere, kan du godt gå i gang med det grønne.

Foto: IBUB

Foto: IBUB

Løgplanter giver liv

Lige nu myldrer løgplanterne op ad jorden og sætter tiltrængt kulør på haverne rundtomkring. I butikkerne kan man købe løgplanter som narcisser, krokus og vibeæg og andre forårsplanter i potter, og er man ikke den heldige ejer af en have, så kan en krukke på altanen med løgplanter, hornvioler eller stedmoderblomster skabe forårsstemning lige uden for vinduet. 

Dyrk dine egne TOMATER


Har man planer om at dyrke tomater i drivhus eller på altanen, så er det tid til at starte forspiringen, hvis man vil dyrke dem fra frø. Det har mange fordele. Udvalget af sorter er meget større, og så er det billigere at købe frø frem for planter i potter senere på sæsonen. 

Desuden er der en stor glæde ved at følge med, når frøene spirer, og planterne vokser sig større dag for dag. Forspiring af tomater kræver ikke det store og kan sagtens foregå i vindueskarmen. Hvis man starter med forspiring i marts, vil tomatplanterne være klar til udplantning i drivhus eller på altan i slutningen af april eller starten af maj.


GODE TOMATSORTER AT DYRKE FRØ FRA:

Sungold - orange cherrytomat med sødlig og krydret smag. 
Yellow brandyvine - bøftomater som bliver store. 
San Marzano - klassisk italiensk sort, der er fast og kødfuld. 
Black Russian - udvikler store bøftomater med god smag. 
Red Alert - Giver mange søde og små hjerteformede tomater. 
Plum Lemon - små citrongule tomater med en syrlig smag. 
Tigarella - gul og rødstribet tomat, som i moden stand er lysegrøn med mørkegrønne striber. Smager let syrligt og er dekorativ.

Forspiring – trin for trin

1. Kom jorden i potter, den skal være neutral, porøs og humusrig.
2. Læg tre små frø i hver potte. Tryk frøene let ned i jorden, og overbrus med lunkent vand.
3. Stil potterne i en solvendt vindueskarm Læg evt. klar plast over – temperaturen bør være ca. 21-25 grader. 
4. Når planterne er kommet op, bør de placeres et sted, hvor temperaturen er ca. 15 grader, da planterne ellers bliver ranglede og får svært ved at udvikle blade.
5. Tjek dem dagligt, og vand efter behov.
6. Når de er ca. 10 cm store, kan de pottes om i større potter. Er frøene sået i en bakke, bør de pottes om, så snart hver lille plante har dannet blade.
7. Planterne skal passes inden døre, indtil faren for nattefrost er ovre. 

Spar penge på planterne

Forår betyder også plantetid. Træer, buske og stauder skal i jorden, så rødderne kan få fat inden det bliver sommer. En tur på planteskolen kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, når man fristes af gode tilbud og fine forårsblomster. Man gør klogt i at planlægge sine indkøb hjemmefra, så man undgår for mange fejlkøb, og huske på, at der gerne skal være blomster i haven i hele sæsonen. Ofte ender man med at komme hjem med en masse planter, der blomstrer i det tidlige forår, fordi de lokker med deres skønne blomster i smukke farver.  

En tur på plantemarked er også en god måde at få fingrene i billige planter, som man måske endda ikke kan finde på planteskolen. Hvert år arrangerer Haveselskabet både små og store plantemarkeder rundtom i landet. De fleste i maj og september. Se på haveselskabet.dk, hvornår der er plantemarked i dit lokalområde.

HAVESELSKABET

Dyrk din haveglæde
• Haveselskabet er en nonprofit forening af 30.000 haveglade medlemmer. 
• Som medlem får du adgang til havegrupper, medlemstilbud, invitationer til arrangementer,gratis haverådgivning samt magasinet HAVEN. 
• Et halvt års medlemskab inklusive 5 magasiner koster 345 kroner.