Undgå at blive syg af støj: Gardinet kan gøre en forskel

04. dec 2019

Undgå at blive syg af støj: Gardinet kan gøre en forskel

Hver fjerde af os bor tæt på en trafikeret vej. Støjen kan gøre dig alvorligt syg. Men du kan gøre meget med din boligindretning.  

 

Foto: Canva

Foto: Canva

Tunge gardiner, tykke tæpper og masser af porcelænsfigurer i vindueskarmen. Sådan lyder opskriften på den perfekte bolig, hvis du vil mindske støj fra gaden. Det er der god grund til at gøre. For bor du ud til en trafikeret vej, kan din risiko stige for at få stress og blodpropper i hjertet. 

Støj-ekspert Morten Roar Berg giver her sine bedste råd til, hvordan du mindsker trafikstøjen.

Når vi indretter os minimalistisk – med store tomme vægge og få møbler – giver det dårlig lyd. Bare vægge og høje lofter vil få larmen fra en lastbil til at springe rundt i rummet i længere tid – og derfor give efterklang i rummet.

Det kan du gøre: 

Bogreoler sluger støjen

En bogreol kan give et mere roligt rum, fordi reolen kan fange støj i hulrummet bag bøgerne. Det samme gælder for andre former for ujævne overflader, at de fanger støjen frem for at få den til at virke højere. For eksempel er en gammeldags lysekrone effektiv til at sprede lyden i et rum, så det ikke bliver kastet rundt i rummet som et ekko.

Billeder kan fange trafikstøj

Et ”akustisk billede” fanger effektivt støj. De er ofte lavet af kraftige uldplader, og du kan nemt få dit eget billede trykt på pladen. Jo større rum – jo større billede skal du vælge, hvis det skal virke mod støj. Søg på nettet efter ”akustiske billeder” eller besøg dit lokale byggemarked. Her kan man ofte få billige akustiske materialer. Spørg eventuelt efter, om det er klasse A eller B, som er det bedste.

 

Gardinet kan bedst suge støjen til sig, hvis det er til at puste igennem.

Tunge teatergardiner virker

Et tykt og tungt gardin kan fjerne noget af støjen fra gaden. Gardinet kan bedst suge støjen til sig, hvis det er til at puste igennem, forklarer lyd-eksperten. Er gardinet glat og stift, kan du risikere, at det kaster støjen rundt i rummet. Puste-testen kan du også lave på din sofa eller gulvtæppe, der kun dæmper støj, hvis de er bløde og luftige.

Nye vinduer og støjfri asfalt

Bor du i en bolig, der er bygget før 1980, er dine vinduer muligvis tynde som papir. Du kan tale med din afdelingsbestyrelse om problemet. Måske kan et par nye vinduer blive dækket over huslejen. I kan også overveje at hive kommunen ind i sagen, hvis støjdæmpende asfalt udenfor vinduet kan forbedre din nattesøvn. Lykkes ingen af delene bør du overveje, om du kan sove i et andet rum, da dårlig søvn kan føre til alvorlig sygdom. Læs mere om det på Fagbladet Boligen

Bor du tæt på en stærkt trafikeret vej, hjælper bløde møbler og ny indretning ikke det store. Der skal større tiltag til – som for eksempel nye vinduer.

Kilde: Morten Roar Berg, specialist i akustik og design hos virksomheden EcoPhon, hvor han arbejder med større byggeprojekter.

Flere gode råd om støj

Du kan læse mere i webhåndbogen roligbolig.dk.

Den er skrevet af Rådet for Grøn Omstilling og Gate 21 sammen med nogle af landets førende støjeksperter – fra blandt andet Rambøll og FORCE Technology.

Projektet er støttet af Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond.