Opskrift: Æbleskiver som farmor lavede dem

07. dec 2019

Opskrift: Æbleskiver som farmor lavede dem

Det er slet ikke så svært at lave æbleskiver selv. Her får du en opskrift, som både er nem og lækker. God appetit.

  • Af: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

  • rhbn@bl.dk

Foto: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

Foto: Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen

Julen er højtid for den danske delikatesse æbleskiver, som på trods af navnet typisk ikke længere indeholder æbler.

I dag er det blevet populært at købe dybfrosne æbleskiver i det lokale supermarked og varme dem i ovnen. Men det er slet ikke så svært at lave dem selv. Se bare her.

Ingredienser

200 g hvedemel
35 g flormelis
1 tsk natron
lidt salt
reven citronskal fra en citron
0,5 l mælk (gerne sødmælk, plantemælk kan også bruges)
2 æg
Fedtstof til stegning (fx smør eller olie)

Fremgangsmåde

Det tørre på nær natron blandes i en skål. Æggeblommer og mælk røres i. Lad dejen hvile i 30-60 minutter.

Pisk æggehvider.

Rør natron i dejen, og vend derefter de piskede æggehvider i dejen.

Steg æbleskiver i en forvarmet æbleskivepande med fedtstof.

 

Når æbleskiverne er bagte på den ene side, kan der, forinden de vendes, lægges enten lidt æblegrød, et stykke kogt æble eller rabarberkompot i hver
Frk. Jensens Kogebog, 1901, kilde: Wikipedia.org

Æbleskivens historie

Omkring år 1700 var æbleskiver endnu tynde stykker æbler vendt i mel og æg derefter stegt i smør på en pande. Denne gamle udgave af æbleskiver er ikke udbredt i dag, men kendes stadig på Als som stegte æbleskiver.

Den moderne form for æbleskiver bagt i en æbleskivepande omtales i bogen Peters Jul (1866), hvor der også er en tegning af Pietro Krohn (forfatterens broder) af æbleskiver, der hældes ud af en æbleskivepande. Også H.C. Andersen har beskrevet æblefyldte æbleskiver i eventyret Krøblingen (1872), hvor han beretter om en julefest på en herregård.

Af tilføjelsen æblefyldte ses det, at det åbenbart i 1872 ikke var en selvfølge, at æbleskiver indeholdt æbler.

I Frk. Jensens kogebog fra 1901 står der dog: "Når æbleskiverne er bagte på den ene side, kan der, forinden de vendes, lægges enten lidt æblegrød, et stykke kogt æble eller rabarberkompot i hver." Muligvis skyldes den nutidige brug af ordet "æbleskive" om bagværket uden æbler, at der ved indførelsen af æbleskivepanden endnu blev fyldt æblemos i. Ordet er bibeholdt, selvom det ikke længere er almindeligt at tilsætte nogen form for æbler.

I Sønderjylland og på Ærø er det fortsat almindeligt at fylde sveskemos i æbleskiverne. Denne traditionelle æbleskive er således i familie med Berlinere, også kendt som Berliner Pfannkuchen.

Æbleskiver og variationer uden for Danmark
Æbleskiver kendes i Norge, særligt i den sydlige del af landet, under navnet munker. Ligesom de i Danmark traditionelt bages i æbleskivejern, bages de i Norge i munkejern, der er udformet på samme måde. Skriftlige kilder fra Norge beskriver, at munker var kendt i Arendal i Sydnorge allerede i begyndelsen af 1900-tallet. I Sverige findes munkarna også som et donut-formet bagværk, men ud over navnet er der ikke umiddelbart nogen sammenhæng til de norske munker.

De danske æbleskiver har også i Nederland et sidestykke, poffertjes, der er fladere og lidt mindre end de danske. I det sydslesvigske Nordfrisland kaldes æbleskiver futjes. I hele Tyskland kaldes æbleskiver også for Pförtchen eller Förtchen.

Kilde: Wikipedia.org