Julegaver: Ekspertens 5 bedste råd til en jul uden skænderi

13. dec 2019

Julegaver: Ekspertens 5 bedste råd til en jul uden skænderi

Skær ned på gaver til de små og tal åbent om jeres økonomi. Familiepsykolog Charlotte Diamant giver sine bedste råd til, hvordan du får en god julegave-jul.

Foto: Fred Jacobsen

Foto: Fred Jacobsen

Charlotte Diamant, er psykolog og har arbejdet med børn og familier siden 1998. Her er hendes fem bedste råd om julegaver:

Frygt ej konflikter

"Vil du undgå konflikter til jul, må du sidde alene hjemme i din sofa juleaften. Konflikter er ikke farlige. Det handler bare om, hvordan vi taler om tingene. Vær åben og ærlig – i god tid inden juleaften. Ønsker du færre gaver, kan du foreslå, at hver person køber en enkelt gave til en anden voksen. Pakkeleg kan også være en ide, der kan give jer en mere rolig jul. Mangler du penge, kan du melde ud, at du kun giver gaver til børnene."

Ingen skam at mangle penge

"Vi holder jul, fordi vi skal have det rart sammen. Når vi er trygge og glade juleaften, smitter glæden af på både børn og voksne. Juleglæden er vigtigere end antallet af gaver. Kan du vise det, er det ingen skam at mangle penge. Fortæl gerne både børn og voksne, at din økonomi er lidt stram – men gør det uden at lægge følelser i det. Øv dig også i at modtage dyrere gaver, end du selv giver. Har din tante dobbelt så mange penge som dig selv, kan det være en glæde for hende at give dig en dyr gave."

 

Har du bonusbørn eller bonus-børnebørn, kan du sagtens give dem mindre end de biologiske børn.
Charlotte Diamant, familiepsykolog

Brug pengene på de ældste børn

"For de mindste kan gavepapiret være en gave i sig selv. De har brug for lidt underholdning, men det behøver ikke at være dyrt. En lille tegneblok og tuscher kan være nok.

Derfor anbefaler jeg, at du bruger flest penge på de største børn. Det er nemlig skamfuldt for børn at komme i skole efter ferien og fortælle, at de ikke har fået gaver juleaften. Til gengæld er det bedre at få en enkelt gave, som man har ønsket sig, end en bunke gaver, som man alligevel hurtigt glemmer igen."

Mange gaver giver stress

"Mange gaver kan stresse både små og store børn. Gaverne mister også deres værdi, hvis du giver mange af dem. Derfor er det en god ide at købe få – men gode – gaver. Tal med barnet om deres ønsker, så du er sikker på, at du rammer rigtigt. En model kan også være, at du giver pengene til barnets forældre, der så køber en gave."

Du må gerne gøre forskel

"Det er tanken, der tæller. Derfor behøver alle familiemedlemmer ikke at få gaver for samme beløb. Husk at lave aftaler med de andre voksne.

Har du bonusbørn eller bonus-børnebørn, kan du sagtens give dem mindre end de biologiske børn. De får gaver fra den anden del af familien også, så der er ingen grund til at gøre det op i kroner og ører. I en sammenbragt familie kan man for eksempel lave en pulje, hvor det samlede beløb til egne børn er samme størrelse som det samlede beløb til bonus-børnene."