Squash og tomater rykker beboerne sammen

10. sep 2018

Squash og tomater rykker beboerne sammen

15 byhaver har givet beboerne i Bellahøj noget at tale om. De kommer hinanden mere ved og passer hinandens haver i ferien.

Foto: Alex Tran

Foto: Alex Tran

“Hold da op. Det er godt nok en ordentlig satan,” udbryder 56-årige førtidspensionist Frank Bentin, da han løfter en squash i naboens plantekasse og opdager, hvor tung den egentlig er. Vi er i Bellahøj hos fsb, og haven tilhører Mohammed, der er på ferie. Men nu tager Frank Bentin sig af den. Han står og drøfter med 68-årige Birgit Müller, der er pensioneret lærer, hvad de mon skal gøre med squashen. For den er plukkemoden, og de synes begge, at Mohammed skal have lov til at se, hvor flot den er blevet.

“Hmm, mon vi skal fryse den ned? Eller skære den og blanchere den og fryse den ned? Tror du, det holder?” lyder det spørgende fra Frank Bentin, der sidder i afdelingsbestyrelsen i Bellahøj hos fsb.

Frank Bentin og Birgit Müller holder dagligt øje med deres haver og naboernes haver, mens de er på ferie.

Tager man formålet med plantekasserne i be­tragt­ning, så lader det til, at afdelingsbestyrelsens idé om at lade beboerne mødes om noget så simpelt som at dyrke egne grøntsager er lykkedes. Frank Bentin og Birgit Müller kendte nemlig ikke hinanden, før de begyndte at tale over plantekasserne. Og det samme gælder mange af de andre plantekasseejere, der er fælles om at dyrke ruccola, kartofler, radisser, hvidløg, blomster og meget andet.

“Vi ønskede at fremme et socialt fællesskab. I hvert fald blandt de beboere, der mødes tilfældigt, når de er nede ved plantekasserne for at luge ud, nippe deres blomster eller plukke deres tomater,” fortæller Frank Bentin. Han er især glad for, at interessen for plantekasserne har været lige stor hos både ikke etniske danskere og etniske danskere.

En gammel børnehave­legeplads

Frank Bentin fortæller, at de i afdelingsbestyrelsen havde tænkt nøje over, hvor de skulle placere de 15 byhaver. Valget faldt på en gammel børnehavelegeplads, som er indrammet med hæk, og hvor der er god plads til at sidde at hygge. Netop hyggeelementet prioriterede afdelingsbestyrelsen og besluttede sig derfor at etablere to udendørs grill af egne midler. Men da der har været afbrændingsforbud hen over sommeren, så er der ikke kommet meget krudt i grillene.

“I de 15 år, hvor jeg har boet her, har jeg aldrig oplevet et område på Bellahøj, der er så flittigt benyttet.  Vi har måttet købe et ekstra sæt bord og bænke, fordi der var efterspørgsel på mere siddeplads. Det gode er, at vi endnu ikke har fået klager over larm og aktivitet. Og så glæder det mig at se tørklædekvinder og mænd i kjortel tale sammen med pæredanskere for at udveksle gode råd og fif,” siger han og fortæller, at de i en halv sæson har kørt med plantekasserne og har planer om at udvide med otte mere.

Passer beboerne ikke deres plantekasse, er der kontant afregning. Er den fyldt med ukrudt og står upasset, får man en advarsel. En enkelt beboer har allerede fået frataget sin have på den konto.

Projekt Bellahøj By­have er søsat på tværs af fire boligforeninger I Bellahøj Fælles Have og har via LandboUngdom & 4H fået bevilliget 30.000 kroner til at etablere højbede og plantekasser.