Emmas lillebitte have

13. sep 2018

Emmas lillebitte have

80-årige Emma Dam har fået plads til det helt utrolige i sin lille have. Hvis du selv vil lave en have, er efteråret et godt tidspunkt at starte.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Syv solpladser. Så mange har Emma Dam fået plads til i sin rækkehushave på omkring 45 kvm. i Egå.

Planterne har hun samlet igennem mange år, og så køber hun af og til flere sjældne planter, som hun ser, når hun er rundt at se Haveselskabets åbne haver. Så fylder hun op med sommerblomster fra supermarkedet.

Hun har arbejdet i køkkenet på et plejehjem og med at servicere cheferne med mad i et privat firma. Haveinteressen har hun fået fra sin far, der var landmand, men havde stor have.

Emma Dam har fået plads til hele syv siddepladser, så der altid er et sted at sidde i solen.

Emma Dam har boet alment de sidste 30 år i mindre rækkehuse. For 2,5 år siden flyttede hun fra et rækkehus i to plan ikke så langt derfra. 

“Jeg kunne sagtens klare trapperne, men tænkte, det var klogt at flytte til ét plan, mens jeg havde energi til det,” siger Emma Dam, der er 80 år.

Hun er den første be­boer i det nybyggede hus på 84 kvm. i afdeling 20 hos Boligforeningen 10. marts 1943.

Hun valgte selv et gavlhus, mens de blev bygget. Med udsigt over marker og enge med græssende køer, rådyr og harer og de store kraner på Aarhus Havn helt i baggrunden. 

Hun tog nogle planter med og en del af sine gamle brosten og chaussesten (små brosten, red.)

“De er gamle og slidte og har fulgt mig. Min bro ville jeg også have med.”

Granitbroen og et par af de store plantekar var ved at tage livet af gartnerne, fordi de er så tunge.

“Så jeg lovede ikke at flytte igen,” griner hun.

Billeder fra Emma Dams have:

EMMAS RÅD TIL DEN LILLE HAVE:

1. Begynd med siddepladserne. Se, hvordan solen falder på forskellige tidspunkter af dagen. Så der er flere steder at nyde haven end bare terrassen. 

2. Belægninger. Stier og terrasse forbinder solpladserne. Man kan bruge både fliser og brosten med stenmel eller trædebregner imellem. 

3. Plant små træer eller høje roser, der skærmer af, hvis andre har vinduer lige ind til haven. 

4. Gå efter miniplanter og små opstammede træer. De passer perfekt til den lille have. Så skal du ikke beskære hele tiden for at forhindre, at det hele vokser sammen. 

5. Hvis du har en lille have, så vælg to små haveborde i stedet for et stort. Så kan de sættes sammen, når I er mange, men stå hver for sig i hverdagen, så de ikke fylder så meget og giver flere siddepladser.