"Ødelæg ikke vores liv"

10. sep 2018

"Ødelæg ikke vores liv"

Mange tusinde almene beboere følger bekymret arbejdet med den kommende lov om, at mange af familieboligerne i 16 boligområder skal fjernes.

Foto: Claus Bech

Foto: Claus Bech

I Agervang i Holbæk bor der 1.500 beboere. I foråret kom området på listen over de 16 såkaldt ”hårdeste ghetto­områder”.

Hvis Folketinget ved­tager aftalen om parallel­samfund, vil Agervang derfor blive ramt af reglen om, at der maksimalt må være 40 procent almene familie­bo­liger der i 2030.

Det har gjort mange af beboerne bekymrede for at miste deres bolig. 

Agervang er ikke på listen over de ”hårdeste ghettoer”, fordi beboerne er for kriminelle eller tjener for lidt.

De bor i en ”ghetto”, fordi lidt for mange er indvandrere. Fordi for mange af dem kun har gået i grundskole. Og så er der cirka 50 beboere for meget, der ikke er på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

To af dem, der er bange for at skulle opgive deres netværk og lokalmiljø, er 52-årige Anette Olsson og 70-årige Erna Braüner Truelsen.

Erna Braüner Truelsen flyttede til Agervang fra Smørum ved Ballerup for 3 år siden. "Jeg synes, det er et dejligt område," siger Erna, der nu blandt andet leder ældregymnastikken.

En ny start

For 12 år siden var Anette Olsson, på trods af hun havde fire børn, ved at dø af druk. Hun blev reddet ved en tilfældighed.

“En dag havde jeg misset en aftale på børnenes skole. I stedet kom en repræsentant fra skolen hjem til mig. Jeg var så beruset, at skolen meldte episoden til myndighederne,” fortæller hun.

Hensynet til børnene fik Anette Olsson til at prøve at genopbygge sit liv. Hun flyttede til Agervang, hvor hun fik muligheden for en ny start. Et forløb med AA fik hende til at erkende alkoholproblemet.

“Det var aktiviteterne omkring fælleshuset, som gav mig styrken,” siger Anette Olsson, der siden har været ædru.

“Der blev serveret god og sund mad. Efterhånden blev jeg en del af teamet af frivillige, som laver maden. Det gav mig indhold og identitet,” fortæller hun.

Det gav hende mere end det. Det gav hende også netværk og selvtillid. Før hendes deroute var Anette Olsson en habil løber. Løbeskoene blev genfundet, og hun tog initiativ til at starte et løbehold i Agervang.

Den tidligere bygningsmaler er endnu ikke vendt tilbage til arbejdsmarkedet. Hun er stadig under ud­redning.

Det er muligt, at det heftige alkoholmisbrug har skadet hende så meget, at det fremover er begrænset, hvad hun kan arbejde med.

I Agervang har hun allige­vel genvundet et liv, hvor hun er centrum for sine fire børn. Og som blandt andet frivillig besøgsguide gør hun en forskel for de mange, som bor der. 

Læs også: Hvad er en almen bolig?

Den 9. maj indgik regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF en aftale om bekæmpelse af det såkaldte parallelsamfund. Transport-, bygnings- og bolig minister Ole Birk Olesen præsen te rede aftalen for pressen. Flankeret af Kaare Dybvad, Socialdemokratiet, Anders Johansson, Konservative, Villum Christensen, Liberal Alliance, Kirsten Normann Andersen, SF, René Christensen, DF, Jacob Mark, SF og Susanne Eilersen, DF. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Enken

For fire år siden mistede 70-årige Erna Braüner Truelsen sin mand. På det tidspunkt boede hun i Smørum ved Ballerup.

“Der måtte ske noget nyt i mit liv. Min datter og hendes børn boede et stykke væk i Agervang. Jeg synes, det er et dejligt område. Og jeg ville gerne flytte hertil,” fortæller hun.

Erna Braüner Truelsen er en kvinde, som tydeligvis gennemfører, hvad hun be­slutter. I dag bor hun på tredje år i Agervang, hvor hun gør en stor forskel for sin datter, svigersøn, to børnebørn og en masse andre mennesker. Blandt andet er hun leder af den ugentlige ældregymnastik.

“Jeg har fået mange nye venner her. Jeg gør en forskel her. Men først og fremmest synes jeg og min familie, det er et dejligt sted at bo. Jeg har fem søskende i Jylland, som regelmæssigt besøger mig. De er så glade for, at jeg er kommet til at bo et dejligt sted.

“Bliver 40 procents-reglen gennemført, er der en alt for stor risiko for, at enten jeg eller min datter og hendes familie må flytte,” siger Erna Braüner Truelsen.

Hun er vred på politikerne, der har indgået aftalen.

“Lad være med at øde­lægge vore liv.”HER KAN 40-PROCENTSREGLEN RAMME: 

Hvis aftalen om parallelsamfund bliver vedtaget af et flertal i Folketinget, bliver den ghettoliste, der gælder nu, til tre lister:

De såkaldt ”hårdeste ghettoområder”. 

(16 boligområder) ”De hårdeste ghettoområder” har stået på ”ghettolisten” mindst de seneste 4 år. Her gælder 40-procentsreglen. Så kun fire ud af ti boliger må være almene familieboliger i 2030.

Såkaldte ”ghettoområder”. 

(14 boligområder) ”Ghettoområder” opfylder mindst to af kriterierne 1 til 4 og desuden kriterie 5. Hvis disse boligområder ikke ændres, så de kommer af listen inden fire år, kommer 40-procentsreglen også til at gælde her.

Udsatte boligområder

 (55 boligområder) Udsatte boligområder opfylder mindst to af ghettokriterierne 1-4. 


Se mere på www.trm.dk/da/nyheder/2018/bred-aftale-om-opgoer-med-parallelsamfund

DE FEM KRITERIER, DER KAN BRINGE ET BOLIGOMRÅDE PÅ DEN SÅKALDTE ”GHETTO-LISTE”

1. Mere end 40 procent af beboerne i alderen 18-64 år ikke er i arbejde eller uddannelse.

2. Mere end 60 procent af beboerne i alderen 30-59 år har kun en grundskole-uddannelse.

3. De 15-64-årige beboere tjener i gennemsnit mindre end 55 procent af gennemsnittet for den samme gruppe i regionen.

4. Tre gange så mange beboere som i resten af Danmark af be boere over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

5. Mere end halvdelen af beboerne er indvandrere og efter kommere fra ikke-vestlige lande.