Skruer du højt op for fjernsynet?

20. nov 2018

Skruer du højt op for fjernsynet?

Omkring 800.000 danskere er anslået til at have problemer med ¬hørelsen. Men der er hjælp at hente, hvis du ufrivilligt kommer til at genere din nabo med tv-støj.

Foto: En halsteleslynge er et transportabelt hjælpemiddel til aflytning af radio og tv. Slyngen bæres rundt om halsen, så man kan overføre signalerne fra slyngen til høreapparatet. Foto: Claus Bech / Modelfoto

Foto: En halsteleslynge er et transportabelt hjælpemiddel til aflytning af radio og tv. Slyngen bæres rundt om halsen, så man kan overføre signalerne fra slyngen til høreapparatet. Foto: Claus Bech / Modelfoto

Du har måske oplevet det. Din nabo banker på døren og spørger, om du ikke er sød at skrue ned for fjernsynet, da den høje lyd er generende.
I Danmark er det anslået, at hver sjette dansker over 18 år har problemer med hørelsen.

Konfliktmægler Gerrit Hansen, for fsb, Lejerbo, Boligforeningen 3B, DAB, Boligselskabet Sjælland og Vibo, fortæller, at 37,4 procent af konfliktmæglingerne imellem naboer indeholder et element af støj. Særligt støj fra skrigende børn, høj musik, men også fjernsyn, der er skruet for højt op, udgør et problem.

“Vi hører ofte om naboer, der synes, at der er skruet for højt op for fjernsynet. Men for den ældre, som har et høretab, er det jo ikke højt,” siger han.

Ifølge kommunikationsmedarbejder Mette Lundgaard, Høreforeningen, er det et generelt problem, at andre personer omkring den med høretab er generet af eksempelvis støj fra fjernsynet eller radioen, som er skruet meget højt op. Hun fortæller, at der er hjælp at hente.

“Man kan ansøge om et gratis hjælpemiddel til fjernsynet i form af blandt andet en teleslynge. Med teleslyngen får man lyden fra fjernsynet direkte ind i høreapparatet,” siger hun.

Mette Lundgaard fortæller, at kommunen har pligt til at hjælpe sine borgere med hjælpemidler i forhold til hørenedsættelser. Man kan derfor henvende sig på et kommunikationscenter, som enten ligger i den region eller kommune, man er tilknyttet.

“Man får en tid på kommunikationscenteret og taler om situationen og de udfordringer, man har i hverdagen. Man har måske brug for en særlig dørklokke, så man kan høre, når der er besøg og andre ting, som man eventuelt kunne have brug for et hjælpemiddel til,” fortæller hun og siger, at man også kan købe hjælpemidlerne privat, men at man som regel får hjælpemidlerne bevilget, hvis man har et behov.

Sådan bliver dit hjem rart at være i

Mette Lundgaard har også gode råd til, hvordan man indretter sit hjem, så det bliver rart at være i, når man har en hørenedsættelse.

“Det handler om god akustik og støjdæmpning. Bløde materialer i rummet kan opsuge støjen. Man kan også opsætte støjreducerende plader i loftet. Har man mange gæster, der taler samtidigt, så har man brug for en god akustik i rummet. Er man samlet en 6-8 mennesker omkring et spisebord og spiser aftensmad, hvor man klirrer med bestik, skåler og taler i munden på hinanden, og der måske ovenikøbet er musik, så kan det være en rigtig svær situation, når man har en hørenedsættelse,” siger hun.

Hun fortæller, at vores hjerner er i stand til at foku¬sere på, hvad en samtalepartner siger. Derfor kan vi ret let sortere baggrundsstøj og anden larm fra. Men det har høreapparater svært ved. Så er man bruger af et høreapparat, kan man opleve støjfyldte situationer som et bombardement af lyde, og man kan blive enormt træt i hovedet, fordi man har svært ved at skelne imellem lydene og samtidig koncentrere sig om det, der bliver sagt.

“Man bliver tit hægtet af i sådan nogle sammenhænge. Jo flere man er, jo værre bliver det. Her betyder akustikken også noget. Hvis akustikken i rummet er god, så vil de lyde, der kommer ud i rummet, hurtigere dø ud, og alle lyde bliver ikke blandet så meget sammen. På den måde har man bedre vilkår for at kommunikere.” 

HAR DU HØRENEDSÆTTELSE?

• Typisk gør pårørende opmærksom på, at du hele tiden siger hva’?
• Du kan have opfattelsen af, at andre mumler.
• En hørenedsættelse kan være svær at erkende. Fra du erkender det, går der tit tid, før du søger hjælp.
• Høretab er et tabubelagt handicap, som forbindes med at være gammel.
• Høretab er et belastende handicap, fordi du ikke altid fremstår som den bedste udgave af dig selv.
• En hørenedsættelse er et handicap for livet.

FAKTA

Omkring 800.000 danskere har nedsat hørelse i et eller andet omfang. Man regner med, at ca. en tredjedel af alle over 60 år og halvdelen af alle over 85 år har en eller anden grad af hørenedsættelse.

Kilde: Sundhed.dk