Regeringens ghettoplaner mødes af Almen Modstand

20. nov 2018

Regeringens ghettoplaner mødes af Almen Modstand

Almen Modstand som blev iværksat af københavnske lejere, er også aktive i Aarhus. Her er deres arbejde særligt aktuelt for byrådet arbejder for at få nedrevet 913 boliger i Bispehaven og Gellerup.

Foto: Elsebeth Frederiksen fra Gellerup har været med til at starte Almen Modstand i Aarhus. Foto: Simon Jeppesen

Foto: Elsebeth Frederiksen fra Gellerup har været med til at starte Almen Modstand i Aarhus. Foto: Simon Jeppesen

Elsebeth Frederiksen har været med til at starte Almen Modstand i Aarhus. Og græsrodsbevægelsen, som opstod i København efter initiativ fra beboere i flere forskellige almene boligområder, har også bredt sig til Odense. 

Almen Modstand opstod i foråret som en reaktion imod politikernes plan “Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030”.

“Mange af de beboere, som bliver ramt af regeringens ghettopakke, er allerede udfordret med sygdom eller arbejdsløshed. Deres situation bliver ikke bedre af, at deres boligsituation er uvis,” siger Elsebeth Frederiksen.

Hun er 46 år gammel og bor alene på 14. år i en af de boligblokke i Gellerup, som ifølge kommunens planer er i risiko for at skulle rives ned.

“Mig og mine naboer går rundt i konstant uvished om, hvad de vil gøre med vores hjem,” siger hun.

Møder stor sympati

Aarhus-afdelingen af Almen Modstand samlede tilbage 

i september 500 mennesker til en fælles demonstration foran Aarhus Rådhus. Siden har bevægelsen fået opbakning fra organisationer som LLO-Aarhus, 3F og BUPL.

“Vi mærker stor sympati fra borgere og foreninger i Aarhus. Almene boliger er en særlig dansk bolig, og den støttes også af mennesker, der ikke bor alment,” siger Elsebeth Frederiksen.

Ifølge hende bør man ikke tænke i nedrivninger og frasalg, for der bliver allerede gjort meget for at ændre de udfordrede boligområder.

“Vi har lige fået en ny bypark, flere bygninger af blevet renoveret, og så er kriminaliteten herude faldet. Jeg har aldrig været utryg for at bo eller færdes herude,” siger hun.

Flere demonstrationer

Ud over uvisheden over egen situation, er Elsebeth meget påvirket af sin nabos situation.

“Jeg har en uddannelse og et godt job, så jeg skal nok klare mig. Til gengæld er min nabo lige gået ned med stress. Hun er for presset over uvisheden omkring, hvor hun og børnene skal bo, at hun ikke længere kan gå på arbejde,” siger Elsebeth Frederiksen.

Derfor kæmper Almen Modstand i Aarhus videre, indtil de bliver hørt. 

“Politikerne angriber den almene boligsektor. Den skaber utryghed blandt almindelige familier og særligt blandt beboere med særlige behov. Politikerne skal vide, at vi er mange, som er berørt af loven,” siger hun.