Ghetto-plan er vedtaget: ”Vores boliger er mere end tag over hovedet”

23. nov 2018

Ghetto-plan er vedtaget: ”Vores boliger er mere end tag over hovedet”

Folketinget har vedtaget Ghetto-planen om at nedbringe antallet af almene boliger i 16 boligområder. Frustrationen var stor til et Almen Modstand-møde i Sydhavnen.

Foto: Carsten Andersen

Foto: Carsten Andersen

”Vores boliger er mere end tag over hovedet, det er også vores livshistorier.” Sådan lød det fra Britta Jönsson, medlem af græsrodsgruppen Almen Modstand, der havde arrangeret et beboermøde i Sydhavnen i København.

Mødet handlede om den omstridte 40-procentsregel, som Folketinget havde vedtaget samme dag. Loven betyder, at andelen af almene familieboliger skal bringes ned på 40 procent i de 16 såkaldt ”hårdeste ghettoområder” inden 2030.

”Det gælder om at støtte op.” Sådan forklarede Jannie Jensen, at hun var kommet. For hun havde ikke før været til sådan et møde, og hendes egen boligafdeling er ikke udsat. Men man ved jo aldrig, som hun forklarede: ”Udviklingen kan jo vende”.

Sådan har de nemlig set det vende i Sydhavnen flere steder, forlød det rundt om bordet, hvor også Irene Clausen havde sat sig for at høre om kampen for de almene boliger.

I Sydhavnen kom Sjælør Boulevard på ghetto-listen, da kriterierne blev strammet i foråret.

”Folk tror, at de er sikre, hvis deres boliger er renoveret”, fortalte Irene Clausen, og flere var enige om, at mange beboere ikke har forstået alvoren.

Jagten på de almene boliger

Selvom der var sørget for hyggen ved de to borde med tændte stearinlys, kaffe og småkager, så emmende stemningen blandt de knap 20 fremmødte af frustrationen over både lovgivningen og besværet med at få modstanden hørt af offentligheden.

"Vil der også være dobbelt straf i forbindelse med de skærpede strafzoner i ghettoer, hvis man besætter sin egen bolig?”, lød spørgsmålet fra en yngre kvinde, efter et indlæg fra Per Aabel, der fortalte om sine erfaringer som slumstormer i 1970’erne.

Det kunne ingen helt svare på, og helt så drastiske tiltag var mødet ikke lagt op til. I stedet blev der snakket om happenings og sit-down-aktioner, der skulle gøre det besværligt at smide beboere ud af deres boliger.

”Det virker mest til, at man vil have skovlen under de almene boliger,” lød det fra en af arrangørerne, og en stemte opgivende i:

”Ja, de vil blive ved med at ændre kriterierne, til vi er væk”.

Læs mere om Ghettoplanen

ALMEN MODSTAND

Almen Modstand er en neutral græsrodsbevægelser, der er forankret i de lokale boligområder. Bevægelsen er opstået i maj 2018 som en reaktion på regeringens lovpakke “Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030”. Siden er lokalafdelinger åbnet rundt omkring i hele Danmark.