Trøstemus giver grin og gråd

21. mar 2018

Trøstemus giver grin og gråd

På et år har Face­book­gruppen “Trøstemus til alle børne­afdelinger i hele Danmark” fået over 7.000 medlemmer, der i alt lavede 22.000 trøstemus og andre smådyr, der hjælper syge børn igennem smerte og utryghed.

Foto: Ulla Schilling Kramer (forrest th.) var en af de første, der meldte sig, da Maj Richter Petersen (der sidder ved siden af) på Facebook efterlyste hænder til at lave trøstemus. Foto: Claus Bech

Foto: Ulla Schilling Kramer (forrest th.) var en af de første, der meldte sig, da Maj Richter Petersen (der sidder ved siden af) på Facebook efterlyste hænder til at lave trøstemus. Foto: Claus Bech

Der er samlet over 230 års hækleerfaring rundt om spisebordet i Bagsværd. Men de seks kvinder er enige om, at håndarbejdet aldrig har givet så stor mening som nu.

De er med i Facebookgruppen “Trøstemus til alle børneafdelinger i hele Danmark”. Gruppen har på bare et år fået over 7.000 medlemmer, der hækler, strikker, syr og knytter små mus, der lige passer i en barnehånd. De bliver uddelt på børneafdelinger og blodambulatorier over hele landet. I 2017 blev det til over 22.000 trøstemus.

Der er kun mus til uddeling på børneafdelinger og blod-ambulatorier. Ikke skadestuer.

“Musene er til trøst og afledning for de børn, der har brug for det. Ikke som belønning bagefter. Det er et redskab, som læger og sygeplejersker kan bruge i situationen,” siger Maj Richter Petersen, der har stiftet gruppen.

For bare et år siden kendte de fleste af kvinderne om bordet ikke hinanden. Men man kan høre på deres høje grin, at sådan er det ikke længere.

Hver enkelt mus bliver lavet i hånden og fyldt med pudefyld, inden en trøstemus-ambassadør tjekker, vasker og pakker den og leverer den til en børneafdeling.

Fire mus om dagen

I dag mødes de til “musehygge” hos Ulla Schilling Kramer i Værebro Park, som er en del af Gladsaxe almennyttige Boligselskab.

Ulla Schilling Kramer har været med i Trøstemus­-gruppen siden starten i januar 2017.

“Velgørenhed er ikke noget nyt for mig. Jeg er med i Odd Fellow-logen, og det var mine forældre og bedsteforældre også. Vi passer på de syge. Ligesom vi gør med trøstemusene,” siger Ulla Schilling Kramer, der selv hækler 1.200 trøste­mus om året.

Mus med stjerner til en syg dreng

Der er et visitkort med hver mus, og mange forældre kvitterer med at lægge billeder og hilsner ind på Facebook. Den respons betyder meget.

“Det er smadderhygge­ligt at hækle mus – og vi ­hører jo også en del historier, som man bliver rørt over,” siger Maj Richter. 

I denne uge har de fået en forespørgsel fra perso­nalet på Hvidovre om en meget syg dreng, der har et særligt ønske om en lyseblå eller lysegrå mus med stjerner. Det har de med fælles hjælp fået lavet og viser billederne rundt på deres iPad.

Der er også triste historier, der er svære at ryste af sig.

“Der var en mor til en kræftsyg dreng, der først takkede for den og vores indsats, fordi hendes dreng var blevet så glad for musen. Og så senere skrev hun, at drengen var død og skulle have trøstemusen med på sin sidste rejse,” siger Maj Richter Petersen. 

“Det kan jeg da godt”

Maj Richter Petersen startede gruppen i januar 2017. En lægesekretær på Kolding Sygehus havde fundet på at hækle trøstemus og give dem til børnene på akutmodtagelsen. Det fik Herlev Sygehus til at lave en efterlysning på Facebook af trøstemus til deres børne­afdeling.

“Jeg tænkte: Det kan jeg da godt gøre,” siger Maj Richter Petersen, der selv er fra Herlev og til hverdag leder af en A-kasse. Hendes­ søn hjalp hende med at oprette en Facebookgruppe, som Maj meldte alle sine Facebookvenner ind i. Og så var de i gang.

“Vi har medlemmer over hele landet, for min familie bor i Jylland, og de delte også gruppen med deres venner,” siger hun.

Så efter få dage blev mis­sionen trøstemus til alle danske børneafdelinger, og ikke bare Herlev.

Bytter mus på rastepladser

Maj Richter Petersen har mødt flere af de jyske medlemmer, når de alligevel var på tur til København. I det hele taget har trøstemusene bragt meget godt med sig. Ikke bare for børnene, der får dem.

“Alle hjælper alle, og tonen er fantastisk inde i gruppen. Der er også altid fis og ballade derinde. Det er næsten som en stor fami­lie, og man taler med alle på tværs af landet,” siger ­Susanne Rosdahl Schwartz.

Hun og hendes nabo Mona Mikkelsen er trøste­mus-ambassadører på Hvid­ovre Hospital og sørger for at samle og vaske de 600 trøstemus til børneafdelingen og børnemodtagelsen hver anden måned. 

En del af medlemmerne mødes også uden for Facebook. Både til musehygge – men også for at spare porto. Så mødes de på rastepladser og rundt i landet for at udveksle sponsoreret garn og færdige trøstemus til afdelinger, der mangler. 

TRØSTEMUS