Susanne: Jeg kan ikke blive boende, hvis huslejen stiger 2.000 kr

10. mar 2018

Susanne: Jeg kan ikke blive boende, hvis huslejen stiger 2.000 kr

Nyt tag er nødvendigt i Sct. Jørgensgården i Ringsted. Men hvis de ikke får støtte fra Landsbyggefonden, og selv skal betale hele renoveringen, har mange af de ældre beboere ikke råd til at blive boende.

Foto: Kim Agersten

Foto: Kim Agersten

”Det er altid os almindelige, små mennesker, det går ud over,” siger Susanne Hansen, der bor i Sct. Jørgensgården i Ringsted.

Hun er 61 år og har i mange år arbejdet som chauffør – både i busser, taxa og flextrafik. Det er ikke pæne ord, hun bruger om regeringens planer om at finansiere sit udspil mod parallelsamfund med penge fra Landsbyggefonden, der er penge indbetalt af lejerne til renoveringer.

”Det bekymrer mig også, at de bare kan komme at tage vores penge. Det er jo penge, vi igennem tiden selv har betalt ind,” understreger hun og fremhæver, at det er urimeligt, at det altid er almindelige mennesker, der skal betale.

Læs også:

Formand: Vi får svært ved at tiltrække nye beboere
Lis Larsen må bo med fugt og skimmelsvamp i årevis
Ivan venter på renovering af sin lejlighed: Der sivede afføring og urin ud af faldstammen

Sct. Jørgensgården er bygget for over 40 år siden. Men ifølge formand Allan Mou Schlüter er der en fejlkonstruktion i taget. Derfor trænger der vand ind, så taget skal skiftes, og de 198 lejligheder har fået bevilget 45,5 millioner kroner fra Landsbyggefonden til arbejdet. Det er blandt andet også nødvendigt at få isoleret ydervæggene, lave nye badeværelser og kloakker.

Men nu gruer de for, at arbejdet må udsættes, fordi pengene skal bruges til regeringens udspil mod parallelsamfund, for beboerne har ikke råd til selv at betale det hele.

Susanne Hansen er 61 år og om få år på vej ud af arbejdsmarkedet. Hun betaler 4.800 kroner plus varme og el om måneden for sine 62 kvadratmeter. Hvis beboerne ikke kan få pengene til nyt tag og den øvrige renovering i Landsbyggefonden og skal betale det selv, vil de stige med over 2.000 kroner om måneden i husleje.

”Og det har jeg ikke råd til, når jeg ikke længere arbejder,” siger hun og tilføjer, at problemerne med taget er så alvorlige, at det ikke bare kan udsættes, uden der vil ske skader på ejendommen.

Afdelingens formand Allan Mou Schlüter er også bekymret for beboerne.

”Taget er forkert konstrueret, og derfor skal det laves,” siger han.

Men det, der bekymrer ham, er, at mange af beboerne er pensionister, og de har ikke råd til den huslejestigning det vil give, hvis de selv skal betale hele renoveringen.

Susanne Hansen har boet i Sct. Jørgensgården i to omgange. Først i en halv snes år fra 1979, og nu er hun flyttet tilbage efter nogle år i København, fordi begge hendes børn bor i Ringsted.

”Så ville jeg gerne være i nærheden af dem og mine børnebørn,” siger hun og tilføjer, at huslejeniveauet i Ringsted er lavere end København, så det passer bedre til en person, som er alene.