Spar penge med mad-apps

12. mar 2018

Spar penge med mad-apps

Beboer Anette Pedersen undgår madspild og sparer i madbudgettet ved at følge nogle simple råd og organisere sine indkøb ved hjælp af tre apps.

Foto: For Anette Pedersen handler det ikke kun om at spare penge, men også undgå madspild. Foto: Carsten Snejbjerg

Foto: For Anette Pedersen handler det ikke kun om at spare penge, men også undgå madspild. Foto: Carsten Snejbjerg

“Bacon, æg, fløde,” remser Anette Pedersen op, mens hun undersøger hylderne i sit køleskab.  “Og frisk pasta”. Grøntsags­skuffen byder på en hånd­fuld løg, en halv pose kar­tofler, nogle tomater og en peberfrugt.

31-årige Anette Pedersen, der bor i Gadehavegaard i Taastrup med sin tre-årige søn, sparer penge  i dagligdagen ved at bruge de tre apps - ‘For Resten’, ‘Buy Me a Pie!’ og ‘minetilbud’ – som giver inspira­tion til at bruge madresterne, organisere indkøb og finde gode tilbud.

Simple råd gør det nemmere at organisere madindkøb og undgå madspild.

Dine rester er guld værd

Der er ingredienser nok i ­køleskabet hos Anette Pedersen. Grøntsagerne stammer fra gårsdagens pitabrød, fløden er i overskud fra et tidligere køb, og pastaen er købt ind til et lynmåltid. For Resten-appen, som er udviklet af Forbrugerrådet Tænk, giver ideer til, hvordan man kan bruge sine madrester. I stedet for at handle ind til en opskrift, kan man kigge i køleskabet og finde en opskrift i appen med ting, man har i forvejen.

“Man skal nøjes med at taste to til tre ingredienser ind. Ellers går den i baglås,” forklarer Anette Pedersen, mens hun taster ingredienserne ind i opskrift-søgefeltet. Forskellige retter dukker op, og hun vælger den, som hedder
“Squashpasta med broccoli og bacon”. En ret med masser af grønt vendt i en flødesovs. Her kan hun bruge fløde, bacon og sine tomater og løg. I stedet for squash vil hun tilføje den friske pasta, som har en begrænset holdbarhed.

For Anette Pedersen handler det ikke kun om at spare penge, men også om at undgå madspild.

“Før jeg fik min søn, var jeg skralder. Jeg synes, det er helt sindssygt at tænke på, hvor meget god mad, der går til spilde,” fortæller hun.

Find de gode tilbud

Ifølge opskriften er det kun broccoli, der mangler til ­retten. Anette Pedersen ­åbner næste app. Den hedder “minetilbud” og samler alle tilbudsaviser ét sted. Her kan hun søge på en vare og finde det supermarked, som har den billigst. Når Anette Pedersen søger på broccoli, kan hun se, at ­Netto har grøntsagen til halv pris – sat ned fra 12 kroner til kun seks.

Anette bruger i forvejen flittigt “minetilbud”-appen, når hun skal købe en specifik vare.

“Min lillebror er “cola­holiker”, så jeg søger altid på cola og finder det bedste tilbud,” griner hun og gør sig klar til at tage i Netto efter broccoli.

Med minetilbud-appen er det let at finde de gode tilbud. Men det kan være svært at styre uden om fristelser, når man først er i supermarkedet.  Derfor skriver Anette Pedersen altid en indkøbsliste for at undgå impulskøb.

“Går jeg ned og handler uden indkøbsliste, får jeg altid flere ting med hjem. Derfor plejer jeg at skrive en indkøbsliste på en post-it eller en tom kuvert,” siger hun.

Styr uden om fristelserne

Med appen “Buy Me a Pie!” kan man lave en digital indkøbsliste på sin telefon og undgå papirsedler, der bliver glemt derhjemme.

“Vi skal have broccoli og noget basilikum og parmesan til at peppe retten lidt op med,” remser hun op og noterer i appen. Når man har fundet den vare, man leder efter, stryger man bare fingeren over den på listen, og så forsvinder den. Man kan også dele den med sin familie, så man undgår at købe de samme ting med hjem.

“Det er smart, for man har jo altid telefonen på sig,” siger hun. Når Anette Pedersen har sin tre-årige søn med på indkøb, bruger hun listen til at gøre det til en leg. 

“Jeg får ham altid til  at hjælpe med at finde ­tingene,” fortæller hun.

I Netto finder Anette­ Pedersen hurtigt det gode broccoli-tilbud. Og med indkøbsliste-appen i hånden styrer hun målrettet forbi slik og spot-tilbud, som ellers kan lokke.

Hjemme igen går Anette Pedersen straks i gang med retten. Baconternene ryger på panden, broccolien bliver skåret ud i små buketter og tomaterne i både. Mens maden simrer, kommer hun med en dom over appene.

“For Resten-appen er en rigtig god inspirationskilde. Jeg var nok endt med at bruge varerne i en kødsovs, som jeg plejer,” siger hun.

“Buy Me a Pie!-appen er nem at bruge, og det er fedt, at den har varerne på dansk,” siger hun. Og mine tilbud er jo bare guld værd, når du mangler noget bestemt.”

OPSKRIFT


Squashpasta med broccoli og bacon

1 squash eller 250 g pasta
1 broccoli
100 g bacon
1 løg
¼ l piskefløde
Salt og peber
Evt. tomater eller andre grøntsager 

Tre gode apps til at spare penge på mad:
- For Resten
- Buy me a pie
- minetilbud