Ivan venter på renovering af sin lejlighed: Der sivede afføring og urin ud af faldstammen

09. mar 2018

Ivan venter på renovering af sin lejlighed: Der sivede afføring og urin ud af faldstammen

Regeringen vil betale sit udspil mod parallelsamfund med penge fra Landsbyggefonden. Det vil betyde, at alle renoveringer uden for de udsatte boligområder går i stå. Det vil ramme renoveringen af Rosenhaven, hvor Ivan Bønneland bor.

Foto: Palle Skov

Foto: Palle Skov

Ivan Bønneland erklærer, at han er både rasende, gal – og bekymret. Han har boet i 32 år i Rosenhaven i Kolding, og lejlighederne var netop blevet stillet i udsigt, at de skulle have nye badeværelser.

For faldstammerne i ejendommen, der er fra 1957, er gennemtærede og næsten tillukkede. Det betyder dels rustpletter, dels at indholdet kan sive ud, og når man skyller ud i toilettet, forsvinder det hele ikke.

”Der skal trækkes 2-3 gange, for at det hele kommer væk,” siger han og understreger, at det ikke er særligtlækkert, hvis det hele ikke kommer ud – og at der er en masse vandspild, fordi der skal trækkes ud flere gange.

Når faldstammen er helt gennemtæret, så der siver urin og afføring ud, må den midlertidigt lappes med et stykke plastikrør og spændbånd.

”Det ser ikke ret godt ud, og jeg har fem reparationer på min faldstamme,” konstaterer han. 

”Så derfor er jeg både rasende og gal over, at de nu tager vores penge,” erklærer han.

Pengene i Landsbyggefonden er indbetalt af beboerne i de almene boliger via deres husleje til brug for renoveringer. Men tager regeringen en stor del til de udsatte boligområder, kan alle andre boliger ikke få lavet helt nødvendige renoveringer, som de allerede har ventet på.

Læs også:

Formand: Vi får svært ved at tiltrække nye beboere
Lis Larsen må bo med fugt og skimmelsvamp i årevis 
Susanne: Jeg kan ikke blive boende, hvis huslejen stiger 2000 kr.

Nye badeværelser

Beboerne i de 224 lejligheder havde besluttet, at når de alligevel skulle i gang med den nødvendige udskiftning af faldstammerne, og betongulvene skulle hugges op, skulle de gamle badeværelser – der er fra 1957 ligesom ejendommen – fornyes.

”Vi havde planlagt nye væghængte, vandbesparende toiletter og andre forbedringer,” siger han, men frygter,at den sidste del ikke bliver til noget.

Uden tilskud fra Landsbyggefonden har de nu kun råd til den allermest nødtørftige reparation og får en huslejestigning, uden samtidig at få de forbedringer af deres lejligheder, som ville være fulgt med.

”Så må vi nøjes med at få lavet faldstammerne, for de er virkelig nødvendige, men at vi ikke har råd til alt det andet. Vi bliver nødt til at nøjes med den billigste og dårligste løsning – uden de forbedringer, der ellers skulle følge med,” siger han.

Ivan Bønneland er smed- og maskinarbejder, så han ved godt, hvad det betyder i fremtiden, at arbejdet ikke bliver udført på den bedste måde, men at der kun bliver lavet den billigste, nødvendige udskiftning.

”Det kan godt blive dyrere i længden,” siger han.