Elcyklerne er på vej

12. mar 2018

Elcyklerne er på vej

Pedalpower: Elcykler er et storhit. Flere yngre får salget til at rulle, men også for den ældre generation er elcyklen en genvej til mere frisk luft og motion.

Foto: Centermotor eller frontmotor? Elcykler kræver lidt indsats at sætte sig ind i. En centermotor kræver, at man bruger kræfter for at få motorhjælp, hvor du med en frontmotor har en lidt større “knallert-fornemmelse”. I TÆNKs test vandt en cykel med centermotor. Her ser du SCO's elcykel med frontmotor.

Foto: Centermotor eller frontmotor? Elcykler kræver lidt indsats at sætte sig ind i. En centermotor kræver, at man bruger kræfter for at få motorhjælp, hvor du med en frontmotor har en lidt større “knallert-fornemmelse”. I TÆNKs test vandt en cykel med centermotor. Her ser du SCO's elcykel med frontmotor.

“Da jeg købte en el-cykel for syv år siden, så tænkte folk vist, jeg var lidt af en svagpisser. Men i dag kører alle aldre jo på en elcykel, så nu er det helt legalt. Jeg er helt vild med min elcykel!”

Cykelsæsonen er skudt i gang. Og der er elkraft på vejene. Danskere i alle aldersgrupper har taget elcyklen til sig. Elisabeth Bach, 53 år, Aarhus, var first-mo­ver. Den elektriske pedalkraft benyttes i stigende grad som et alternativ til bil og offentlig transport. Unge køber elcykler i stedet for små biler, og for den ældre generation giver elcyklen ny mulighed for frisk luft. Når det går op ad bakke, så giver den elektriske pedalkraft et ekstra skub. I 2016 blev der solgt 41.000 elcykler i Danmark, hvilket svarer til, at cirka hver 10. solgte cykel i dag er en elcykel. Og salget bare stiger.

“Vi sælger stort set ikke andet for tiden. Det er alle aldersgrupper, der køber elcyklerne, og de erstatter simpelthen bil eller togkortet til jobbet. At køre en tur på 25 km på en elcykel er intet problem,” siger John Bertelsen, der er bestyrelsesmedlem hos Danske Cykelhandlere, hvor han er elcykelekspert. Han er også cykelmekaniker og direktør for Bike & Co. i Albertslund.

DSC5370
Rita: “Første gang jeg prøvede en tur, der havde jeg ikke magt over den. Mit hjerte hoppede. Min mand havde glemt at skrue styret fast. Det var frygteligt. Det var jo nok mere min mands skyld, men der gik en måned, inden jeg kørte på den igen. Nu kan jeg slet ikke undvære den, selvom den er lidt tung. Men det er de nye jo ikke. For min skyld kunne vi godt sælge bilen, men det vil min mand ikke.”
DSC5372
Elisabeth: “Når du skal op ad bakken, så er det perfekt med elcykel. Nogle gange trænger jeg også bare til frisk luft. Så kører jeg ud til Moesgaard Museum, som er en tur på 10 km hver vej. Jeg træder selv i pedalerne, men når der er en led modvind på vej hjem, så er det da lækkert, at man lige kan tænde for motoren. En modvind kan dræbe enhver cyklist.”
1

Elcykel-banden i Aarhus

Beboerbladet lod tre bebo­ere fra Havnehusene på Aarhus Ø teste en 28” SCO Premium Shopper. Den sælges i Føtex og Bilka til cirka 12.000 kroner. Cyklen blev valgt som ’Bedst til Prisen’ i TÆNKs store elcykel-test sidste år. Den er nu på markedet i en forbedret udgave med lygter, men har fortsat elmotoren i forhjulet, hvilket betyder, at motoren trækker dig lidt som en knallert.

Vinderen af TÆNK-­testen blev suverænt en Kalk­­hoff Agattu Dame i7, som koster omkring 15.000 kroner. Cyklen har centermotor, hvor motoren ligger i stellet ved pedalerne og ­giver en anden fornemmelse. Der er fordele og ulemper ved begge placeringer. Kalkhoff-cyklen vandt på stort set alle parametre i testen, som kan læses på taenk.dk.

Rita Malmstrup, 72 år, har kørt en elcykel i tre år. Veninderne Elisabeth Bach, 53 år, har kørt en elcykel i syv år og Inge Mikkelsen, 58 år, har aldrig kørt elcykel. De bor alle tre i Havnehusene og er aktive i motionsklubben i boligområdet, og Rita er også med i afdelingsbestyrelsen.

“Jeg har vænnet mig til at holde forbremsen inde, når jeg sætter mig op på den. Så kører den ikke væk med mig. Det har jeg prøvet én gang. Men det er dejligt med en elcykel. For min skyld kunne vi godt sælge vores bil,” siger Rita Malmstrup.

Inge Mikkelsen har ikke selv en elcykel, og da Beboerbladet kommer forbi, er det første gang, hun prøver en. Og hun er overrasket over, hvor nemt det egentlig er.

“Det er jo ikke svært. Man skal lige vænne sig til, at motoren ’tager ved’, når man træder, men det er nemt. Jeg har før overvejet at få fat i en, så nogle af mine lange ture kan blive mere overskuelige. Min mand og jeg har en ven, der er godt oppe i årene, og han kører gerne 20-25 km på sin cykel, når han er ude. Det giver luft og jo også lidt motion. Jeg kunne godt finde på at anskaffe mig en,” siger Inge Mikkelsen.

Køb kvalitet

Elcykeleksperten anbefaler, at man ikke går på kompro­mis med kvaliteten og an­skaffer sig en cykel, hvor man kan få en god service.

“Hvis jeg skal anbefale en elcykel, så vil jeg sige, at det afhænger af temperament. Det er ligesom med biler. Nogle er helt vilde, andre mere afdæmpede. Men vælg et godt mærke. Det kunne være en Batavus, en Raleigh eller den danske Kildemoes. Det kan være lidt dyrere, men batterierne er gode, og der er reserve­dele på lager hos cykelhandlerne, som kan hjælpe dig, hvis du får problemer,” siger John Bertelsen. 

GODE RÅD

GODE RÅD, NÅR DU ELCYKLER
1. Øv dig et roligt og trygt sted. Der er både gear, motor og pedaler at holde styr på.
2. Motoren kan godt trække, selv efter du er stoppet med at træde.
3. Vær ekstra opmærksom. Du kører ofte hurtigere end medtrafikanter.
4. Brug ikke forbremsen alene.
5. Husk gerne en cykelhjelm.

SKAL JEG VÆLGE EN ELCYKEL?
– Hvis du ikke får cyklet og motioneret nok, så kan elcyklen være et godt valg.
– Hvis du vil spare penge og benytte den frem for bil, tog eller bus.
– Har du besvær ved at træde en almindelig cykel, så kan en elcykel betyde mere motion og frisk luft.