Det er min jubilæums­gave til mig selv

12. mar 2018

Det er min jubilæums­gave til mig selv

Helle Diges køkken var ved at falde fra ­hinanden, så da hun i fjor kunne fejre 25-års-jubilæum i ­Tønder Boligselskab, gav hun sig selv en tiltrængt gave!

Foto: Helle i døren til sin toværelses bolig i Tønder, som hun deler med katten Laban (der ikke ville fotograferes den dag) Jens Bach og privat

Foto: Helle i døren til sin toværelses bolig i Tønder, som hun deler med katten Laban (der ikke ville fotograferes den dag) Jens Bach og privat

“Resultatet er blevet enormt godt!”

Ingen tvivl om, at Helle Dige er mægtig godt tilfreds med sit nye køkken.

“Inden jeg besluttede mig for at få det gjort, tænkte jeg godt nok over, om det kunne betale sig. Jeg ved jo ikke, hvor jeg er om fem år, men jeg valgte at gøre det alligevel, og det er jeg meget tilfreds med,” fortæller hun om det køkken, som hun havde i 25 år.

“Det var også et HTH- køkken som det her, men i bøgefiner, som var ­begyndt at krakelere. ­Skufferne sad skævt, og det hele var meget slidt!” fortæller Helle.

IMG 0737
Det gamle køkken var et HTH-køkken af bøgefiner fra 1985/86.
Helledige 01
Et nyt, hvidt HTH-køkken lyser op i Helle Diges køkken.
1

Hele pakken

Det nye køkken har kostet omkring 30.000 kroner,  og Helle ser på investeringen som en jubilæumsgave. Hun har lagt yderligere 2.285 kroner oveni for at  få det malet.

“Jeg valgte det hvide køkken for at få det mere lyst herude, og det trængte virkelig til maling,” for­tæller hun.

Det lyse look forstærkes af det nye linoleumsgulv, der ligner klinker i beige nuancer, og så har Helle skrottet det undergardin, der i årevis hang i køkkenets østvendte vindue:

“Det hang aldrig lige, så nu har jeg sat to grå­sorte persienner op, og der kommer meget mere lys ind,” erklærer Helle med tilfredshed.

Hun var heldig med at få et nyt gulv oveni hatten. Normalt skal lejerne selv betale for det, men det gamle køkkengulv nåede ikke ind til soklen på det nye køkken, så der var en afstand på mindst fem ­centimeter, hvor der manglede gulv­belægning, og derfor fik hun et nyt:

“Det passede mig fint, for nu er det hele skiftet,” fortæller Helle.

Det eneste, der er til­bage nu, er hendes frysekøleskab, som hun kun har haft i to år. Køkkenelementerne er skiftet under råderetten. Gulv og komfur har hun fået af boligforeningen.

“Vi er kun syv ud af 62 her på Gørismarkvej, der har fået nyt køkken. Mange her er ældre mennesker, der ikke orker rodet, når det skal skiftes ud. Sådan havde jeg det også, men de kom en mandag og bræk­kede det ned, og før det blev weekend, havde jeg et nyt køkken, og nu er jeg enormt glad for, at jeg gjorde det,” siger Helle Dige.

ØKONOMIEN

Helle Dige fik renoveret sit køkken i september 2017  ved brug af råderetten. Prisen for HTH­køkkenelementer og håndværkerregninger ligger på cirka 30.000 kroner. Hun har selv yderligere betalt for at få malet loft, vægge, karme og lister for 2.200 kroner. Normalt skal man selv betale for nyt gulv, men da det nye køkken ikke kunne dække det gamle gulv, fik hun et nyt gulv. Kølefryseskabet har Helle kun haft i to år, så det beholdt hun. Komfuret var defekt og fra 1986, så hun fik et nyt af Tønder Boligselskab. Helles husleje stiger med omkring 350 kr./md. over de næste ti år.

Helles helle

Det var slet ikke meningen, men nu har Helle Dige  boet i sit rækkehus i 25 år!

 “Jeg flyttede ind i huset her i 1992 og skulle bare have boet her kort.”

Helle Dige smiler, for hun er glad for sit lille rækkehus på Gørismarkvej  i Tønder, hvor hun har for- og baghave af yderst overkommelig størrelse.

„Det passer mig fint, at der ikke er mere at holde,” siger Helle.

Da hun i sin tid flyttede ind, var hun 27 år og havde allerede arbejdet i produktionen på æggebakkefabrikken, Hartmann, der ligger  i Tønder, i flere år.

„Det var også bare midlertidigt, men jeg blev glad for kollegerne og de mange fridage, som skifteholds­arbejdet gav, og jeg har altid været glad for at bo her.”

I dag er Helle i gang med at tage enkeltfag på HF, hun er frivillig på Tønder Festival, og så nyder hun at tage på ferier til Sydeuropa. Så er det rart med en overkommelig have og rare naboer, der kan kigge efter katten Laban.

„Da jeg flyttede ind, var der mange unge, men i dag bor her mest ældre, der har solgt deres hus og flytter  herind. Det er også hygge­ligt, og nu er jeg én af de yngste beboere,” fortæller Helle med et smil. 

FAKTA

ØKONOMIEN
Helle Dige fik renoveret sit køkken i september 2017 ved brug af råderetten.
Prisen for HTH-­køkkenelementer og håndværkerregninger ligger på cirka 30.000 kroner. Hun har selv yderligere betalt for at få malet loft, vægge, karme og lister for 2.200 kroner.
Normalt skal man selv betale for nyt gulv, men da det nye køkken ikke kunne dække det gamle gulv, fik hun et nyt gulv. Kølefryseskabet har Helle kun haft i to år, så det beholdt hun. Komfuret var defekt og fra 1986, så hun fik et nyt af Tønder Boligselskab. Helles husleje stiger med omkring 350 kr./md. over de næste ti år.

RÅDERETTEN
Råderetten er den enkelte lejers mulighed for at forbedre boligen.
Hvis det godkendes af boligforeningen som forbedringsarbejde, som Helle Diges nye køkken, så forhøjer det lejeboligens værdi og giver ret til godtgørelse, hvis man flytter. Forandringsarbejde er for egen regning og bliver ikke godtgjort, når du flytter.
I Helle Diges tilfælde er maler arbejdet i køkkenet et forandringsarbejde. Uanset hvilken type
arbejde, der laves i boligen eller udenfor, skal man dog altid få tilladelse fra sin boligforening.