Kiraz Boyaci: Jeg har altid følt mig tryg her

14. maj 2018

Kiraz Boyaci: Jeg har altid følt mig tryg her

Kiraz Boyaci kan ikke se, man løser noget ved forslaget om at fjerne 60 procent af boligerne. Man skulle hellere få folk i arbejde.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Kiraz Boyaci ærgrer sig over, at regeringen igen har givet hendes hjem ­ghetto-stemplet.

Den 42-årige tolkekoor­dinator har tilbragt mere end tyve år af sit liv i Finlandsparken i Vejle. Hun elsker at bo her, hvor både skole, indkøbsmuligheder og motorvej er tæt på, og hvor sammenholdet blandt beboerne er godt.

 “Jeg forstår ikke, at vi igen er udråbt til ghetto, og for at være helt ærlig, tror jeg ikke, at regeringens tal holder. Jeg har i hvert fald aldrig selv haft dårlige oplevelser og har altid været tryg ved at sende mine børn ned at lege. At der skulle være meget kriminalitet, genkender jeg slet ikke,” siger hun.

Kiraz flyttede til Finlands­parken i slutningen af 80’erne, men boede fra 2004 til 2011 i parcelhus med sin daværende mand. Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Finlandsparken, som hun vendte tilbage til i 2011 som nyskilt:

“Jeg var ked af det og rigtig langt nede. Og så banker det på døren, og dér står Putte fra opgangen med en blomst og byder mig velkommen. Da vidste jeg, at jeg havde gjort det rigtige ved at komme tilbage.”

Sæt folk i arbejde

Situationen er bare ét eksempel på den fællesskabsfølelse, Kiraz holder meget af. Finlandsparken har mange aktiviteter, som giver beboerne muligheder for at mødes på tværs af alder og etnicitet. 

“Vi er ikke bange for at snakke med hinanden. Aktiviteterne giver os mulighed for at lære hinandens kulturer og sprog at kende. Fordommene kommer udelukkende udefra,” siger Kiraz, der synes, det er synd og skam, hvis det skal ødelægges af regeringens udspil.

“I mine øjne skulle man hellere sætte folk i gang med at arbejde end rive deres boliger ned. Og hvor skal de også flytte hen?” spørger hun.

FINLANDSPARKEN, VEJLE

Disse tre kriterier har bragt Finlandsparken på den hårde ghettoliste: 

• Uden for arbejds markedet: 42,5 %
• Beboere med ikke-vestlig baggrund: 71,9 % 
• Kun grundskole: 55,9 %

De er 1.630 beboere i Finlandsparken, der i 2013 er blevet renoveret for 330 millioner kroner.