Grøn oase på 3. sal

03. maj 2018

Grøn oase på 3. sal

Tagterrassens og altanens mange planter gør sommeren lang og god for ægtepar med grønne fingre.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

Indrømmet. Hanne og Verner Trabjergs tagterrasse ER noget særligt og gør formentlig deres lejlighed på Ølbyvej i Struer til en af de almene boliger i landet, der har den bedste udsigt ud over vand – Limfjorden forstås. Med småøer, bakker, kirker, skov og andre boliger til at give perspektiv.

Men alligevel er det jo ikke nogen selvfølgelighed, at den og altanen ud imod vejen på den anden side er værd at opholde sig på.

Den kunne jo – de nordvestjyske vindforhold taget i betragtning – være et lidt koldt og gråt sted brugt til opmagasinering af ting, der ikke er plads til inden døre.

Sådan er det ikke

Hanne Trabjerg holder nemlig af blomster med farver, og Verner er ikke ked af at stå for jordarbejdet, når potteplanterne skal på plads.

“Vi er meget glade for at opholde os ude hele sommeren. Men det spiller en stor rolle, at der er noget pænt at kigge på. Så vi gør meget ud af at have masser af planter, fra sæsonen begynder, og til den slutter hen på efteråret,” siger Hanne Trabjerg.

Sagtens roser

Begge er til roser, og de er særligt glade for dem, der dufter. For eksempel Rose Circus Flower, som de var så heldige at få et eksemplar af, kort før en af de store plante­skoler i området meldte udsolgt sidste år.

“Roser er ikke nær så ­sarte, som de har ry for,” siger Verner Trabjerg.

“Vi har ingen problemer med at holde dem i live. Selvom der er masser af træk og vind, både på terrasse og altan. Vi tager dem ind om vinteren. Så har de det fint, til det bliver varmt i vejret i april, og kan komme ud igen.”

Ægteparret har tidligere boet i parcelhus med stor have og rækkehus med lille have. Så de er vant til at have med planter at gøre. Hanne Trabjerg praler dog ikke af sit kendskab til sorter og jordbundsforhold.

“Jeg har ikke sat mig ind i, hvad der er godt at plante hvor. Men man får nogle erfaringer. Selvom vi kun har boet her i to år, ved jeg, at det er godt at have pelar­gonier i urtepotterne. De kan holde til både sol og lidt udtørring. Og så har de nogle kønne blomster med fine farver,” siger hun.

Hun anbefaler også lyngplanterne med de små lilla blomster. De plejer at være seje, når det stormer fra vest.

Lang sæson

Hos Trabjergs bruger man udendørsarealernes vækster til at holde gråheden fra livet, uanset om det er november eller februar. På tagterrassen er der fundet plads til en række potter med krydderurter. Verner Trabjerg fortæller med begejstring i stemmen, at både mynten og persillen overlevede frosten i marts.

Altanen, der er overdækket, kan man opholde sig på en større del af året end tagterrassen. Her er ­ophængte potter i ens farver med til at skabe hygge og øjenfryd.

“Nok er jeg glad for farver, men de skal passe sammen. Vi gør derfor en del ud af at vælge blomster i de rigtige kulører og i ikke at have tingene stående ­hulter til bulter,” siger ­Hanne Trabjerg.

Der skal også være  plads til at solbade og sidde omkring et bord på både ­altan og terrasse. Så blomster og småtræer må ikke fylde det hele.

“Selvom man bor på tredje sal, kan man godt være tæt på naturen,” siger Hanne Trabjerg.


Helt tæt på naturen vil Hanne Trabjerg dog ikke. Hun bryder sig ikke om at få jord på fingrene. Så uanset hvad der skal plantes eller plantes om, er det Verner, der skal bruge skovl og fingre. Så det er godt, man er to om at gøre omgivelserne grønne.

...............................................................................


FEM GODE ALTANPLANTER


Hortonom Bente Mortensen, ekspert i planter til altan og terrasse, har disse bud på fem planter, der kan gøre altanen til et dejligt grønt sted:

Dværgsyren

En lille og elegant busk, der kan blomstre fra nu og til oktober. Velegnet til større krukker på gulvet og er ikke overfølsom for blæst og kulde. Kan fås i mange farver. Prøv den lyserøde Pink.


Jordbær

Kommer igen år efter år, kan plantes i krukker eller kasser og kan hænge ned. Og så er der noget at spise for børn og voksne. Kan klare masser af sol. Prøv sorten Ostare, der blomstrer og giver frugt over længere tid.
Blomstrer fra tidligt forår til august og fås i alle mulige farver. Kan også bruges som bunddække. En robust vækst, der kan plantes sammen med andre planter, men som også kan stå alene. Kan klare både sol og skygge.


Storkenæb

Kønne blomster fra juni til frost og en meget robust staude, der kræver meget lidt pasning. Blomsterne er spiselige og pynter på salaten. Prøv sorten Rozanne, der fås i både blå og lys rød.


Dværgskovfyr

En stedsegrøn plante med grålige farver. Sorten Watererii har et moderne look og er værd at kigge på hele året – også om vinteren, hvor det ellers er småt med grønne glæder på altanen.


Hornviol

Blomstrer fra tidligt forår til august og fås i alle mulige farver. Kan også bruges som bunddække. En robust vækst, der kan plantes sammen med andre planter, men som også kan stå alene. Kan klare både sol og skygge.


Konkurrence

Har du Danmarks dejligste altan eller terrasse, så send os et billede af den og fortæl, hvorfor den fortjener at vinde. Billedet kan enten lægges på Instagram #beboerbladet eller sendes til Beboerbladet på Facebook eller til beboerbladet@bl.dk 
Vinderen trækkes den 1. juli. Præmien er et gavekort på 1.000 kroner til planter, krukker eller havemøbler til altanen.