Fodbold sætter mennesker sammen

07. maj 2018

Fodbold sætter mennesker sammen

I anledning af VM har Beboerbladet haft en snak med landsholdsspilleren Riza Durmisi om fællesskabet på Landsholdet, og hvad fodbolden betyder for ham.

Foto: Lars Bech

Foto: Lars Bech

16. juni bliver danskerne samlet foran tv-skærmene. Eller på Mordovia Arena i Saransk i Rusland. Det er dagen, Danmark spiller imod Peru i den første  VM-kamp i otte år.

En af dem, der bejler til at være Åge Hareides venstreback på holdet, er Riza Durmisi.

Den tidligere Brøndby-spiller Riza Durmisi er vokset op i det almene boligbyggeri Vildtbanegård  i Ishøj, hvor han stadig boede med familien, da han blev landsholdsspiller som 21-årig.

Den sociale side af fod­bolden er vigtig for Riza. Han er ikke i tvivl om, hvad sporten kan i forhold til at bringe folk sammen.

“Det sætter utrolig ­mange mennesker sammen  – rig som fattig. Det betyder meget for mig,” siger han.

Kriller i maven

Riza bor i dag i Sevilla, hvor han spiller for den spanske klub Real Betis. I øjeblikket­ kæmper den hurtige venstre­back med at beholde sin plads, både i klubben og på landsholdet. Men det er altid positivt at mødes med landsholdskollegerne.

“Der er en anden fællesskabsfølelse på landsholdet. Først og fremmest snakker alle dansk – det er dejligt. Og når man ikke ser hinanden hver dag, så giver det noget andet. Der er masser at snakke om, og det giver en helt ny energi. Det er positivt,” siger han.

For ham handler det om at værdsætte hele oplevelsen omkring at spille fodbold for det danske landshold.

“Det er det hele, der spiller ind. Fra når man sidder i omklædningsrummet med kriller i maven til at høre nationalsangen og bare gøre det, man elsker – at spille fodbold,” siger Riza Durmisi og fortsætter.

“Det er en ære at spille for sit land, og det er noget helt unikt. Det er der ikke mange, der kommer til, så man skal huske at nyde hvert sekund.”

Glæden ved fodbold

Riza Durmisi har oplevet en stor udvikling siden dagene på Københavns vestegn. Fra fodbold for sjov, da han var lille, til landsholdsfodbold og en transfer forrige sommer til et stort hold i en af verdens bedste ligaer.

Selvom pengene og den professionelle side af fodbolden gør det mere alvorligt, bruger Riza stadig sporten til at slappe af mentalt.

“Jeg bruger fodbold, når jeg er stresset. Det gør mig glad. Det er mit liv, jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre, hvis ikke jeg havde fodbold i mit liv. Det er godt til at sætte brikkerne på plads,” forklarer Riza Durmisi.