Derfor faster muslimer i en måned

07. maj 2018

Derfor faster muslimer i en måned

I ramadanen skal muslimer ikke spise imellem solopgang og solnedgang. I år begynder den tirsdag den 15. maj og varer til omkring torsdag den 14. juni, hvor den slutter med en stor fest.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Bliv klogere på, hvad ramadanen er:

Fælles oplevelse:

Omkring 400 millioner muslimer i verden fejrer ramadan én gang om året. Det er en del af religionen islam og er en  af de fem vigtige søjler eller grundprincipper. 

Lang og kort faste i Danmark

I Danmark varer fasten omkring 19 timer om sommeren og cirka otte timer om vinteren. Ramadanen rykker nemlig ti dage tilbage for hvert år, hvilket gør, at den når at køre en runde over hele året. Længden på fasten afhænger altså af solopgang og solnedgang, på det tidspunkt ramadanen falder. Ramadanen varer enten 29 eller 30 dage.

De skal faste

Alle muslimer, der er sunde og raske og over pubertets­alderen, skal faste.

De skal ikke faste

Syge, ældre eller personer, der udsætter sig for en helbredsrisiko, skal ikke faste. Til gengæld skal de bespise en fattig, for hver dag de ikke faster. Gravide, menstruerende og rejsende kan udskyde fasten til et senere tidspunkt.

Det skal man overholde under fasten

En muslim må hverken spise, drikke eller dyrke sex og skal holde sig fra laster som rygning fra solopgang til solnedgang.  Men også holde sig fra overforbrug, dårlig tale, sladder, begær, misundelse, materialisme, løgne og andre dårligdomme.

Jødedom og kristendom

Islam er ikke en ny religion. Det er en fortsættelse af jødedommen og kristendommen i deres oprindelige form. Alle tre verdensreligioner har rod i troen på én Gud. Det er også en del af kristendommen og jødedommen at faste.

Derfor faste

Formålet er at opnå et tættere bånd til sin skaber, en højere åndelig udvikling og afrensning af krop og sind. Ramadanen er en træning i udholdenhed. Men også at opnå en højere selvkontrol, selvdisciplin og moral. Ved at give afkald på de basale ting vil en muslim bedre kunne sætte sig ind i, hvordan mindrebemidlede har det. Derfor giver muslimer ekstra mange almisser og bespiser fattige under ramadanen.

Afslutningsfest

Ramadanens afslutning bliver fejret med en stor fest – Eid al-fitr eller Eid. Eid betyder glædens dag.  

Man klæder sig i nyt eller fint tøj, går i moskeen, spiser god mad, giver gaver til hinanden og almisser til de fattige. 

Kilder: Islam.dk, Religion.dk