Somaliske kvinder laver firma med "mad ud af huset"

09. nov 2017

Somaliske kvinder laver firma med "mad ud af huset"

En gruppe somaliske kvinder fra Aarhus vil ud fra hjemmet og har lavet cateringvirksomheden Somalifood. Men der er meget at lære.

Foto: Rasmus Baaner

Foto: Rasmus Baaner

Duften af nybagte fladbrød og krydderier fra en gryderet breder sig på gangene – og følger man duften, så ender man efter et par sving i kantinen. Det er frokosttid.

Ude i det store køkken er en gruppe somaliske kvinder i fuld gang med at anrette og tilberede maden. Der er pitabrød og råkost på menuen, en lækker krydret somalisk gryde-kødret og en hjemmerørt grøn chilisauce til at toppe brødet med.

Gruppen af somaliske kvinder har stiftet virksomhed og kalder den for SomaliFood. De er lige nu i gang med et forløb, der forhåbentlig skal gøre deres drøm om at drive egen virksomhed til virkelighed. Og de er godt i gang. De vil selv. Og så vil de gerne være rollemodeller for deres børn og gerne samfundet.

“Det gør mig glad at være med i SomaliFood. Min dat­ter har spurgt, hvorfor jeg ikke har arbejde. Jeg har ledt og ledt, men det har været svært for mig at finde et job. Så nu prøver jeg selv. Min datter går i gymnasiet og siger, det er fantastisk, jeg er med i SomaliFood. Det viser hende, at hendes mor er stærk og både kan arbejde derhjemme og ude,” siger Fadumo M. Ali.

Halvdelen af SomaliFood bag disken i kantinen i Viby, Aarhus. F. Hassan, Deeqa Jimade, Fartuma Mahamed Cali, Fartun M. Kadiyo, Fadumo M. Ali, Fadumo Ali Abdi og Hawa Omar.

Ud af kontanthjælp

Hver dag laver kvinderne mad til syv virksomheders medarbejdere fra kantinen  i Viby. Og så leverer de mad “ud af huset” og afholder mad­­kurser, hvor man bl.a. kan lære at lave en delikat somalisk samosa, en foldet trekantet dej med fyld, stegt  i olie. De fleste af de somaliske kvinder er fra Gellerup. Fælles for dem alle er, at de har fået hjælp fra Det Bolig­sociale Fællessekre­tariat, FO-Århus og Aarhus Kommunes Jobcenter til at komme væk fra kontanthjælpen.

“Det er et år siden, jeg mødte de her kvinder  første gang. De havde en  idé om at starte en virk­somhed. Jeg tænkte, nej, hvor er det fedt, at initiativet og motivationen kommer fra dem. Viljen og lysten er der, og nu skal vi bare sørge for at hjælpe dem videre,” fortæller Tara Hansen, der er konsulent ved Jobcenter Aarhus – og hende, der har hjulpet­ ­kvinderne i gang.

Lidt et særsyn på arbejdsmarkedet

Somaliske kvinder er ikke dem, der er flest af på arbejds­markedet. Faktisk er de lidt af et særsyn. Ifølge Tara Hansen har kvinderne  i SomaliFood 114 års arbejds­­løshed tilsammen. Ifølge Danmarks Statistik var det sidste år kun lidt mere end hver femte soma­liske indvandrerkvinde,  der var i arbejde. Generelt er somaliske indvandrere en af de grupper med lavest beskæftigelsesfrekvens i Danmark.

I SomaliFood er kvinderne imellem 30 og 60 år og har alle boet i Danmark i flere år – mange af dem siden 1990’erne. For et lille års tid siden kendte de ikke alle sammen hinanden, og ingen af dem havde fast arbejde. To af dem har nu arbejde, men er i praktik i SomaliFood, mens flere andre har lidt rengøring ved siden af. Den reste­rende del af gruppen har ikke andet end SomaliFood og kontanthjælp.

SomaliFood baserer sig lige nu på støtte fra innova­tionsmidler igennem FO-Århus, men fra januar skal pilotprojektet stå på egne ben. Lige nu er forretningsplanen ved at blive skåret til, for at finde ud af hvad der bedst kan betale sig. Kantinedrift eller catering og madkurser – eller en kombination. Planen er, at kvinderne skal begynde at hive penge ud til løn og klare sig selv. Men er de klar til det?

“Vores rolle er at klæde dem på, så de selv kan gøre det. De er kommet meget langt, men der er brug for et ‘efterværn’, så vi håber, at vi kan udvide forløbet nogle måneder. De har brugt tiden indtil nu på at lære drift og catering, men der er jo også alt det kedelige med regnskab, papirer og moms. Og så en sproglig og kulturel barriere oveni. Vi håber virkelig, de kan fortsætte, for de er en stor inspira­tion­,” siger Tara Hansen og fortæller, at kvinderne også har haft en bod på Aarhus Food Festival, hvor der var stor interesse for projektet.

Stå på egne ben

I kantinen har kvinderne serveret den sidste frokostret og holder nu en pause. De sludrer løs på somalisk. Lidt senere skal der kage på bordet. Et par af kvinderne er fortsat i gang, for et selskab på 75 personer har bestilt somalisk mad, som de skal servere samme aften.

Hvad der skal ske med SomaliFood efter januar, er endnu uvist, men det er tydeligt at mærke på de somaliske kvinder, at de ikke har tænkt sig at give op, selvom midlerne til støtten stopper. For dem er deres idé og drøm en mulighed for at komme i gang på arbejdsmarkedet, men lige nu er der en stejl indlæringskurve.

"Det er spændende, men vi tror godt, vi kan klare det. Der er meget at lære lige nu, og man bliver træt, men vi ved allesammen godt, at det er vigtigt, hvis vi gerne vil have SomaliFood til at fungere," siger Deeqa Jimade.