Sådan sparer du tid med skraldesortering

10. nov 2017

Sådan sparer du tid med skraldesortering

Selvom Ervin Olsen fra Albertslund har et lille køkken, bliver skraldet sorteret i fem forskellige bøtter. Han er affaldsambassadør, og det har mindsket turene til skraldeøen.

Foto: Carsten Snejbjerg

Foto: Carsten Snejbjerg

For tre år siden travede han ned til skraldeøen hver dag. Med en ildelugtende affaldspose i den ene hånd og lidt plast- og glasaffald i den anden. Nu sorterer ­Ervin Olsen skraldet i køkkenet, og derfor behøver han blot at besøge afdelingens containere en enkelt gang om ugen. 

“Jeg har samme mængde skrald som før. Men min pose med restaffald er blevet utrolig lille, og i stedet for at gå ned med en fyldt pose hver eneste dag går jeg nu ned med flere forskel­lige poser en gang om ugen,” forklarer han. 

Et kig ned i posen med restaffald afslører et par vatpinde og en støvsuger­pose. Hans mål er at gøre posen helt overflødig, og han gør sig umage med at fylde alle poser under køkkenskabene godt op.

Galgenfugl og affalds­ambassadør

“Jeg har fået mindre spildplads, for flasker passer godt sammen med flasker, ligesom dåser fylder mindre sammen med andre dåser,” uddyber den glade beboer i Galgebakken, der for et par år siden modtog boligafdelingens “Galgenfugl” for sin særligt ihærdige indsats for affaldssortering.

“Det er en slags vandrepokal, og jeg fik den, fordi jeg delte foldere ud til de andre beboere med gode ideer til affaldssortering. Jeg har også fundet på, at vi skulle uddanne affaldsambassadører, der hjælper deres naboer med skraldet,” siger han stolt og tilføjer, at han selvfølgelig selv er en af ambassadørerne.

Hans køkkenskab under vasken er blot 60 gange 60 centimeter, og alligevel rummer det fem forskellige små bøtter til skrald. Der er plads til plast, papir, metaldåser, madaffald og så selvfølgelig restaffaldet, som er “de få småting, der ikke kan genanvendes,” forklarer Ervin Olsen pædagogisk.

Låg holder bananfluer væk

Alle bøtterne er købt billigt i Ikea og sat sammen i et udtrækssystem for at undgå fedtede fingre. Nogle af bøtterne har låg, og det mindsker risikoen for lugtgener og bananfluer.

“Jeg var meget nervøs for lugten, da jeg gik i gang med at sortere mit mad­affald,” siger han. Men sorteringen af madrester viste sig at være problemfrit. Lågene på bøtterne holder fluerne væk, og det hjælper nok også på det, at affaldet gemmer sig bag køkken­lågerne i skjul for små kryb, forklarer han.

For tre år siden blev Albertslund Kommune en del af en forsøgsordning, der betød, at alle beboere skulle sortere deres skrald i syv forskellige fraktioner. Ud over de fem fraktioner i Ervin Olsens køkken ­skulle beboerne i gang med at sortere pap og glas. ­Ervin Olsen tog sit lille skur i forhaven til rådighed, men han mener sagtens, at beboere i lejlighed kan klare sig uden et skur.

“De her billige trækasser fra Ikea passer præcist ind i hullet her,” griner han og peger på en række lave hvidmalede kasser, der er skubbet ind over køkkenets høje skabe. Kasserne indeholder vaskemiddel, træningstøj og sko, han sjældent bruger.

Gammel hippie gør det for børnene

“Hvis jeg ikke havde mit skur, ville jeg bruge kasserne til affaldssortering i stedet,” siger han. 

Gnisten lyser ud af øjnene på Ervin Olsen, når han taler om skrald. Da vi spørger ham, hvor begejstringen kommer fra, svarer han uden at tøve: 

“Jeg gør det her for mit barns skyld – og for mine kommende børnebørns skyld. Jeg er en gammel hippie, og jeg mener, det er nødvendigt at spare på vores fælles ressourcer.”

Hele Albertslund Kommune sorterer deres skrald i syv forskellige fraktioner – herunder madaffald. I skrivende stund sorterer 22 kommuner på landsplan deres madaffald, og seks kommuner har vedtaget, at de skal i gang med det, viser tal fra Miljøstyrelsen.

DET MÅ DU HÆLDE I SPANDEN MED MADAFFALD:

 • Råt og tilberedt madaffald
 • Ris, pasta og morgenmads produkter
 • Kød, fisk, ben og knogler
 • Sovs og fedt
 • Frugt og grønt
 • Æg og pålæg
 • Nødde- og æggeskaller
 • Kaffegrums og -filtre
 • Brugte køkkenruller
 • afskårne blomster

  Madaffald skal altid i lukkede bioposer. 
  Kilde: Københavns Kommune

DANMARK UDEN AFFALD:

Vi skal genanvende halvdelen af vores husholdningsaffald i år 2022. Sådan lyder det i regeringens ambitiøse strategi fra 2013. Strategien skal lave om på, at vi er et af de lande i Europa, der sender den største mængde affald til forbrændingsanlægget. Vores madaffald står for hele 40 procent af vores husholdningsaffald og er derfor den værste synder.
Kilde: Miljøstyrelsens ressourcestrategi “Danmark uden affald”.