Sådan får du dit barn til at motionere

15. maj 2017

Sådan får du dit barn til at motionere

Under halvdelen af alle danske børn og unge imellem 11 og 15 år er aktive i mere end 60 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Ny landsdækkende kampagne skal inspirere forældrene til at give børnene gode motionsvaner.

Foto: Lars Bertelsen og Simon Jeppesen

Foto: Lars Bertelsen og Simon Jeppesen

Leg i haven eller en løbetur sammen med børnene. Det er blot nogle af de ideer, som forældre kan tage til sig, når Sundhedsstyrelsens kampagne Get moving 2017 går i gang i maj og juni. I virkeligheden skal der ikke særlig meget til for at sætte skub i børnene. Projekt­leder Tue Kristensen, Sundhedsstyrelsen, fortæller, at det er helt ok, at man som forældre står på sidelinjen og ser på, imens børnene eksempelvis spiller bold.

“Motion er en gave for livet. Der er mange gode grunde til, at vi bør støtte vores børn til at være fysisk aktive i hverdagen. Børn, der er fysisk aktive, har større selvtillid og en højere stresstærskel end fysisk inaktive børn. Og de børn, der bruger mere tid på fysisk aktivitet end gennemsnittet, klarer sig også godt i de boglige fag,” påpeger han.

Kampagnen retter sig specifikt imod forældrene, fordi de skal være med til at sætte rammerne for børnene ved at gå foran som et godt eksempel. Det kan enten være ved at cykle til arbejde, cykle med børnene til skole eller bare i det hele taget at skubbe dem i gang med at røre sig lidt.

“Man kan jo sætte dem i gang med at lave noget havearbejde eller anden aktivitet, så længe de bruger kroppen. Derfor er det ikke kun tilmelding i en idrætsforening, vi tænker på i denne kampagne, men også ganske almindelig bevægelse i dagligdagen. Foræl­drene kan inspirere og motivere deres børn til at være fysisk aktive ved at udnytte de små huller i hverdagen og finde på noget, som er nemt og hurtigt at gå til, og som børnene synes er sjovt,” siger han.

På Youtube ligger der i forbindelse med Get moving-kampagnen inspirationsvideoer. Nogle af aktiviteterne er ganske enkle og kan laves på ti minutter. Andre kræver lidt mere tid og plads, men det vigtigste er jo, at man kommer i gang, fortæller Tue Kristensen.

DÆKKER MOTION IND UNDER LEG

Fatima Osborne og hendes mand Jeffrey nyder godt af at bo tæt på Nørrebrohallen og Fælledparken i København hos Boligselskabet AKB. Parret har børnene Aimann på 11 år, Amira på 9 år og Noah på 19 måneder.

Børnene går ikke til sport. Familien har valgt ikke at have fokus på motion, men snarere bevægelse.

“For os er det vigtigere, at børnene bevæger sig. Vi er ikke hysteriske omkring motion, og at man skal gå 1.000 skridt om dagen og så videre. I stedet sørger vi for, at de kommer ud og er aktive og dækker motionsdelen ind under leg og bevægelse,” siger Fatima Osborne, der til daglig arbejder som optiker.

Flere gange om ugen går familien en tur i området for at få frisk luft, lige så snart vejret egner sig til det. Fatima Osborne fortæller, at sommersæsonene typisk byder på udendørsaktiviteter, hvor børnene står på skateboard og leger fangeleg med vennerne. Men vintersæsonen er heller ikke et problem. For selvom dagene er korte, og det hurtigt bliver mørkt, søger familien imod indendørsaktiviteter i Nørrebrohallen.

“Børnene er vilde med klatrevæggen og ser frem til at komme der. Imens sidder vi på cafeen i nærheden og tillader os at stene med den lille. Til gengæld er jeg med, når vi arrangerer salsaaftener derhjemme. Vi skruer op for musikken, og jeg danser meget med dem. Det er jo sjovt, og det synes de heldigvis også, det er,” griner hun.

 ...........................................................................................................................

Ahmed Mohamed har ikke problemer med at få sine drenge med ud på fodboldbanen.

FODBOLDGLAD FAR INSPIRERER BØRNENE

33-årige Jeanette Juul Andersen og hendes mand, Ahmed Mohamed, er forældre til tre drenge Ilyas på fem år, Adan på fire år og Isa på 17 måneder.

De bor i en lejlighed hos Arbejdernes Byggeforening i Silkeborg, hvor der er rig mulighed for at benytte ude­are­alerne til fodbold.

“Min mand er rigtig fodboldoptaget. Han har tit de to store med ude at spille fodbold.”

I sæsonen spiller den ældste fodbold på et hold. Men de spiller nærmest fodbold hver dag, når vejret er til det. Vi bor et sted, hvor de kan gå ud på en streetbane og fodboldbane for at spille.

Selv om Jeanette Juul Andersen synes, at det kan være en udfordring at komme ud i vinterhalvåret, skal der alligevel spilles fodbold. For lige så snart drengene kommer hjem, vil de gerne spille fodbold. Hendes mand har en nøgle til en hal i nærheden, hvor de spiller fodbold. Drengene er så energiske, at de også går på et gymnastikhold en gang om ugen.

“Det er et hold på skolen, der hedder Tarzandrengen­de. Her varmer drengene op med lege og musik. De hopper og springer og går på line. Sport betyder jo rigtig megee, og det er vigtigt, at de får rørt sig, men der er også et social element i det, som er vigtigt. For os er det ikke et problem, at vores børn får rørt sig. Det er nærmest et problem at få dem til at sidde stille. Har man børn, der kan lide at spille iPad, er det godt at melde dem til noget, hvor de møder andre,” siger Jeanette Juul Jensen, der selv går til styrketræning og studerer til pædagog.


 ...........................................................................................................................

Karate er et stort hit hos familien Andersen. Heldigvis ligger karateklubben tæt på bopælen, og børnene har selv valgt sportsgrenen.

FORESLOG BØRNENE KARATE

Rikke Kornbech Andersen, der er fraskilt og enlig mor til børnene Jonathan på 13 år og Laura på ni år, gav børnene mulighed for selv at bestemme, hvilken sportsgren de ville gå til.

“Børnene havde mulighed for at gå til karate tæt på vores bopæl, hvor der ligger en klub, så jeg foreslog det. Og heldigvis blev de vilde med det. Jeg synes helt klart, at det er vigtigt, at børnene har en fritidsinteresse. Om de havde valgt maling eller motion havde ikke den store betydning for mig. Til daglig render de jo rundt i skolen og bevæger sig. I frikvarterene i skolegården sjipper de og hopper. Jeg synes ikke, jeg vil presse dem yderligere. Men jeg er da glad for, at de har valgt selvforsvar,” siger hun.

Rikke Kornbech Andersen bor tæt på søerne på Nørrebro i København hos fsb, og er der et solstrejf, udnytter de det ved at gå en tur. Aktiviteter om sommeren er lidt sjovere at finde på, fordi børnene kan gå i haven og spille basket. Om vinteren ynder familien at bruge tid på brætspil som Matador og Ludo, men det er mest for at at give børnene en timeout fra iPad og skærm.Beboerbladet nr. 2 - 2017

SUNDHEDS-STYRELSEN ANBEFALER

• At børn og unge er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. 
• Mindst tre gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. 
• Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele. 

Almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter defineres i denne sammenhæng som de aktiviteter, man hyppigt udfører i daglig dagen af kort varighed (under 10 minutter) uanset deres intensitet.

DERFOR SKAL DIT BARN MOTIONERE:

Fysisk aktivitet gør børn sundere – både fysisk og psykisk. Et fysisk aktivt liv som barn kan være med til at forebygge sygdomme senere hen i livet. Børn, som cykler til skole, har bedre kondition end børn, der bliver kørt eller tager bussen. Et fysisk aktivt liv som barn øger chancerne for at få et aktivt liv som voksen. Fysisk aktivitet øger børns trivsel.