Mor og datter bor på få kvadratmeter!

15. maj 2017

Mor og datter bor på få kvadratmeter!

Da Gitte Møller begyndte at læse, skrumpede både økonomi og bolig. Nu bor den 51-årige studerende sammen med sin teenagedatter i en studiebolig på 47 kvadratmeter. De har udnyttet hver en krog og kan fint finde rum til at være sammen - og hver for sig.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

Gittemoller 01
En minihems i hele stuens bredde giver gode opbevaringsmuligheder i den lille lejlighed. Der er også et meget lille kælderrum til hver lejlighed.
Gittemoller 03
Sophies “værelse”, der har både lyserødt sengetæppe, idolplakater og plads til tøj i kommoden.
Gittemoller 08
En cd-holder fra IKEA har fulgt Gitte i mange år, og nu kommer den til sin ret på badeværelset, hvor dens smalle dybde passer fint ind.
1

Alting har sin plads! Det passer mig strålende.”

Sådan siger Gitte Møl­ler, mens hun putter sit nøgle­bundt i tasken og sætter tasken ind i skabet. Når man, som hun og datteren Sophie, bor sammen på få kvadratmeter, så bliver orden en afgørende faktor. Det passer den 51-årige ålborgenser godt:

Jeg er ikke til rod i ku­l­issen. Hverken i min bolig eller i mit liv,” erklærer Gitte Møller.

Hun er i gang med suppleringsfag på HF og satser på at komme i gang med at læse til pædagog til efteråret. I flere år underviste og boede Gitte på Sportshøjskolen i Aalborg. Hun er uddannet diplomtræner i fitness og tidligere elitesportsudøver, men i sommer besluttede hun sig for at gå efter at reali­sere drømmen om at læse til pædagog:

Hvis der er noget, jeg vil, så gør jeg det!” siger hun med bestemthed i stemmen.

Gitte søgte en studiebolig, fordi hun vidste, at hun som enlig forsøger hurtigt ville få en lejlighed, som også udmærker sig ved at være billig og ligge i centrum.

Det har virkelig krævet oprydning at flytte ind her. Jeg har solgt sækkevis af tøj på loppemarked for at kunne være her, men det skaber også noget psykisk luft at rydde op, så man kommer helt i bund. Jeg har plads til seks gæster, så hvorfor have flere tallerkener?” siger Gitte.

Skotøjsæsken

Da Gitte bestemte sig for at skrumpe både bolig og økonomi, måtte datteren Sophie Møller på 14 år følge med. Hun bor her hver anden uge, for hun deler sin tid imellem sin far og Gitte, der har været skilt i mange år. Hos sin far har hun sit eget værelse, men siger:

Jeg er aldrig på det værelse. Det er hyggeligere at være sammen med andre.”

Når Sophie er hos sin far, får Gitte tid med sin kæreste. Han har også sine børn boende hver anden uge, så der er en klar opdeling imellem børne- og voksenkærestetid.

Vi har boet sammen 
en overgang, men det blev for mange mennesker ind og ud af huset. Det fungerer meget bedre sådan her,” fortæller Gitte.

Det fungerer også strålende for Gitte at bo sammen med sin teenagedatter. Sophie fik ikke noget valg, men lyder tilfreds med skiftet fra en lejlighed på 140 kvadratmeter til denne skotøjsæske, som de begge kalder det fæl­les hjem.

Jeg har altid været vant til at få det bedste ud af det, som jeg får. Det er hyggeligt at bo tæt,” siger Sophie.

Teenagerens afdeling

Sophie Møller er 14 år, skal snart konfirmeres og har det fint med, at hun ikke har sit eget værelse.

Sophies afdeling i studieboligen hænger sammen med entreen. Herfra går man videre igennem køkkenet og ind i stuen, som ligger i åben forbindelse med hinanden:

Jeg går ud på bade­vær­el­set, hvis jeg skal have alenetid,” erklærer Sophie med et smil.

Jeg står jo ikke og lytter,” bemærker hendes mor, Gitte Møller, der har sin afdeling i stuen.

Mor og datter har fordelt pladsen imellem sig, så Gitte har en sovesofa og Sophie sin seng i entreen.

Eneste dør i Sophies værelse er hoveddøren, så alle, der kommer ind i lejligheden, kommer også forbi Sophie. Inklusive Gitte, der heldigvis er lige så stor fan af sangeren Christopher som sin datter. Over sengen hænger der nemlig et par store plakater med idolet. Sophie har også en stor, hvid kommode, en smal reol og er tilfreds med indretningen:

Før sad jeg alligevel altid i min seng, så det gør ikke den store forskel.”

Mor og datter er gode til at være sammen, også uden at snakke. Det er nødvendigt at give hinanden rum, når man bor så tæt, mener de begge. Derfor kan de også sagtens dele opholdsstuen, hvor Gitte altid sidder i sofaen og Sophie altid i rummets eneste lænestol.

Går der for meget teenager i den, får hun at vide, at hun skal opføre sig ordentligt. Det sker ret sjældent, og bliver vi uvenner, er vi gode venner igen efter 20 minutter,” fortæller Gitte.