Mohammed vælger kager frem for fodbold

15. maj 2017

Mohammed vælger kager frem for fodbold

Han ville ønske, at han var begyndt at bage tidligere i sit liv. Før elskede Mohammed Hawa Manchester United og var fodboldtræner. Men bagningen har bragt ham meget tættere på sin familie.

Foto: Simon Jeppesen

Foto: Simon Jeppesen

Hylde for hylde har hans bageudstyr overtaget­­ det lille køkken i lejligheden i Søndervangen i Viby J., Alboa.

Min kone siger, at hun snart bliver nødt til at spørge mig, hvor tingene ligger i køkkenet,” siger 34-årige Mohammed Hawa.

Han kom til Danmark fra Libanon som helt lille og er vokset op i Vårkjærparken under to kilometer fra, hvor han nu bor med sin kone og tre sønner. 

Da han deltog i Den Store Bagedyst sidste efterår, bragte Dansk Boldspil Union i Jylland en nyhed om det. For Mohammed Hawa var kendt som træner i Den Arabiske Kulturforening og som brændende Manchester­ United-fan.

Han rejste til Manchester tre til fire gange om året for at se kampe og brugte 2-3.000 kroner om måneden på merchandise.

Klubben betød virkelig meget for mig. Bortset fra at jeg ikke var voldelig, så var jeg tæt på at være en hooligan,” siger han. 

Alle kan bage

Mohammed Hawas mor plejede at bage en kage hver eneste fredag. Han havde så mange forslag til ændringer, at hun til sidst sagde, at så kunne han selv gøre det.

Det gjorde han ikke. Indtil han i september 2009 så et program med kokken Gordon Ramsey, der sagde, at alle kan bage, men kun de bedste kan bage de bedste kager.

Det fik ham i køkkenet for at lave sin første chokoladekage, og så kom skiftet fra fodbold til frugtfarve og fondant snigende.

Det stod først helt klart for hans venner en fodboldaften foran tv. De lavede mad sammen, og Mohammed Hawa havde tilbudt at lave dessert, så han stod i køkkenet. 

De råbte ’Mohammed, kom. Der er straffespark!’ Men jeg svarede ’Ja, ja’ og blev ude i køkkenet, for jeg var ved at pynte”, griner han.

Mohammed Hawa tror ikke, at begejstringen for fodbold nogensinde kommer igen på samme måde.

Jeg kan da godt stadig lide at se lidt fodbold. Men det gør mig så glad at lave desserter og kager og se hvordan, det gør andre glade. Jeg elsker at glæde andre,” siger han.

Noget for kvinder

Han røg ud som den første i Den Store Bagedyst, og det tog et stykke tid at komme sig over.

Jeg KAN bage. Men man kan slet ikke se på tv, hvor stort et pres det er, når der står fire kameraer og to journalister og følger en, samtidig med værten og de to dommere. Det er så flot af de deltagere, der også kunne håndtere det imens,” siger han.

Mohammed Hawas næste mål er at dele ud af sin glæde ved at bage. Især til unge.

Jeg ville ønske, at bagning var kommet ind i mit liv noget før. Jeg havde selv en fordom om, at det var noget for kvinder,” siger han.

Han forbereder en ansøgning til et projekt om at bage med sine naboer, hvor han vil bruge fælleshuset Basen i Søndervangen til at mødes ti ad gangen og bage sammen.

Far og søn i dessert-kamp

Det andet projekt er en lille gruppe unge drenge, han kender fra fodboldklubben, som har foreslået ham at lave en Youtube-kanal, hvor de lærer at bage.

Hvis man har en dreng, så tænker man bare, at han skal gå til fodbold. Jeg ville gerne hjælpe andre med at få øjnene op for bagning eller madlavning. At der er flere valg,” siger han.

Der er da heller ikke andre mænd i hans omgangskreds, der bager. Men da Mohammed Hawa begyndte at bage, gik hans far også 
i gang, og det har udviklet sig til en familiekonkurrence.

Når jeg ringer og siger, at jeg tager dessert med, så siger min mor, at så får jeg kamp til stregen. Så laver min far også en dessert, som han synes er bedre, griner han.

Tættere på familien

Uden bagningen havde han ikke set så meget til sin familie og havde heller ikke lavet så meget med sine børn.

Det er kvalitetstid, hvor vi også kan lave sjov. Da jeg gik op i fodbold, var det også noget, man kunne lave sammen, men jeg havde jo hele tiden øjnene plantet på skærmen,” siger han.

Hans kone har foreslået, at han også begynder at lave mad. Det har han taget op, så nu laver de indisk og italiensk mad.

Så nu står vi ude i køkkenet om aftenen og laver noget sammen. Før sad jeg inde i stuen og så tv, mens hun selv lavede maden,” siger han.    

........................................

Hawa’s Shaabiyat-kager

Shaabiyat er en libanesisk kage, der normalt serveres med cremen inden i butterdejspakkerne. Men Mohammed Hawa synes, der er sjovere og smukkere serveret ovenpå.

Kagerne er mere friske end søde i smagen og har en mild eftersmag fra rosenvandet.

Ingredienser:

- Butterdej (købes frosset)

(Qashta) rosenvandcreme:

– 4 dl. sødmælk

– 4 dl. fløde

– 4 spsk. maizena majsstivelse

– 75g. sukker

– ½ glas rosenvand (fås bl.a. i helsekostforretninger og etniske grønthandlere)

Alle ingredienser blandes i en gryde. Inden der tændes for blusset skal ingredienserne røres godt igennem indtil maizenaen er smeltet.

Når det er gjort tændes der under gryden på fuld blus i ca. 10 min. – du kan allerede mærke, at cremen begynder at tykne. Tag cremen af gryden og lade den køle af.

Et godt tip er at lægge folie ned på cremens overflade, så der ikke dannes kondens.

Sæt cremen i køleskabet i ca. 1-2 timer. Tag cremen ud og pisk den igennem, så har du en dejlig rosenvandcreme.

Pynt med friske hindbær

Du kan følge Mohammed Hawas bagerier på:

Facebook
Mohammed Hawa – Den Store Bagedyst 2016

Instagram
hawa.denstorebagedyst2016