Skriv til Dittes Brevkasse

15. feb 2017

Skriv til Dittes Brevkasse

Beboerbladet byder velkommen til socialrådgiver Ditte Brøndum, der med sit store engagement vil besvare læsernes spørgsmål af social og -juridisk karakter. Hun erstatter vores tidligere socialrådgiver Susanne Lyngsø.

Foto: Lars Bertelsen

Foto: Lars Bertelsen

Egentlig skulle hun slet ikke have været socialrådgiver. For som politisk interesseret valgte hun at læse statskundskab i Aarhus. Men skæbnen ville have 30-årige Ditte Brøndum en anden vej. For under sine studier boede hun på Pension Skejby, hvor Kriminalforsorgen har pensioner. Her bor kriminelle som regel i forbindelse med udslusning fra en fængselsstraf. Nogle gange kan der være tale om unge mennesker, som man ikke vil sætte i fængsel. Typisk bor der en blandet skare af indsatte. Men særligt for stedet er, at 40 procent af beboerne har ren straffeattest.

Det var et supergodt initiativ, hvor der var evidens for, at det hjalp at gøre en social indsats.

Samtidig begyndte jeg at synes, at det var for ukonkret, det man blev uddannet til, på statskundskabsstudiet. Jeg kunne se, at der sad nogle socialrådgivere og lavede et rigtig godt stykke arbejde med at hjælpe de indsatte med handleplaner- for at komme videre i deres liv. Det syntes jeg bare virkede mere meningsfuldt. Jeg ville have et håndgribeligt arbejde, hvor man kunne gøre en forskel for nogle mennesker,” fortæller hun.

Droppede ud af statskundskabsstudiet

Ditte droppede ud af statskundskabsstudiet og skiftede spor til socialrådgiver. 3,5 år efter blev hun færdig i januar 2013, og meget kort tid efter blev hun ansat som socialrådgiver i Gladsaxe Kommune, hvor hun både har været i familie- og unge-enheden og arbejdet som hjemløsekoordinator.

Jeg kender systemet i kommunen så godt, at jeg godt kan finde smutvejene for at hjælpe borgerne. Jeg har en stor nysgerrighed på vores sociallovgivning, og den måde, man stykker vores samfund sammen på. Udfordringerne ved mit job er tit, at vores borgere nogle gange har siddet længe i suppedasen, og det kan være svært for dem at finde en vej ud,” siger hun.

Vil ikke bureaukrati

En af Dittes mærkesager er at få skåret ned på bureaukrati. Hun mener, at der er for meget bureaukrati, som kommer helt oppe fra ministerielt niveau. Hun har taget kampen op og oprettet en socialrådgiverbevægelse på Facebook imod bureaukrati i DUBU, som står for Digitalisering – Udsatte Børn og Unge. DUBU er det it-system, de kommunale sagsbehandlere bruger til at registrere alle handlinger, der sker i kontakten med de udsatte børn og deres familier. 80 procent af arbejdstiden gik på dokumentation og registrering af sagerne og efterlod minimal tid til de udsatte børn.

“Grundlæggende handler det om at gå i dialog med politikerne og råbe dem op. Og det fik en effekt. Der er kommet et genudbud af it-systemer, hvor man endelig er begyndt at tage det alvorligt, at bureaukratiet er blevet for stort. Som konsekvens har man været ude at spørge sagsbehandlerne, hvordan man kan gøre systemet bedre.”

Ditte Brøndum ser med stor iver frem til at tage imod beboernes spørgsmål af social og juridisk karakter. Hun påpeger, at SU-lovgiv-ningen eksempelvis har nogle klare huller i forhold til nogle borgere. Samtidig ser hun kontanthjælpsloftet, som en udfordring for mange at holde styr på.

Jeg ved, at mange boligforeninger aktivt forsøger at hjælpe deres beboere, hvad angår økonomi. Og det er enormt spændende, når vores politikere nogle gange laver mærkelige ting, og hvordan vi som civilsamfund går ind og hjælper. Jeg vil gå nysgerrigt ind i de spørgsmål, som beboerne kommer med. Og være med til at løse udfordringer for dem. 

Sådan kontakter du Dittes Brevkasse: Send Ditte en e-mail af social eller juridisk karakter på ditte@bl.dk 

Du kan også skrive til Ditte Brøndum på: Beboerbladet, Studiestræde 50 1554 København V Mærk kuverten “Dittes Brevkasse” 

Påfør dit telefonnummer, så Ditte har mulighed for at kontakte dig, hvis hun har behov for uddybning  af din henvendelse. Vi kan ikke love, at alle får svar. Beboerbladet forbeholder sig ret til at anvende de indsendte spørgsmål og Dittes svar som redaktionelt stof i bladet. Din identitet kan sløres, hvis du beder om det, dog skal din identitet være redaktionen bekendt. Brevkassen tager sig ikke af at beregne  boligstøtte. Her henviser vi til vores boligstøtte-guide her på Beboerbladet.dk

Vi glæder os til dine spørgsmål
Beboerbladet nr. 1 - 2017