Her reparerer de gamle ting

15. feb 2017

Her reparerer de gamle ting

I reparationsværkstedet i Høje-Taastrup får frivillige, fleksjobbere og praktikanter symaskiner, gamle B&O-anlæg og nyere fladskærme til at fungere igen. Tre af medarbejderne bor i almene boliger i Høje-Taastrup.

Foto: Søren Hytting

Foto: Søren Hytting

Symaskiner fylder hyld­erne på væggen bag John Pallesen. Nogle er færdig­re­parerede, andre er han i gang med, for den 80-årige mand har travlt. Det er ikke længere smart at smide ting ud, hvis de kan repareres, så når alle autoriserede værksteder har opgivet – eller prisen her er så høj, at reparation ikke kan betale sig – er reparationsværkstedet i Miljø- og Energicentret i Høje-Taastrup sidste chance. Her løber en reparation som regel ikke op i mere end 2-300 kroner.

John Pallesen har været tilknyttet værkstedet i 10-12 år. I begyndelsen ville ingen røre den fine mekanik i symaskinerne, men efterhånden har han gjort det til sit speciale, for han havde erfaring i at reparere sin kones symaskine. Nu aner han ikke, hvor mange hundrede maskiner han har fået til at køre igen.

Se nu den her,” siger han. Den skal bare smøres lidt. Kun én dråbe olie i hvert hul, så det ikke senere sviner på tøjet. Og så er overtrådsspændingen ikke sat rigtigt,” forklarer han og viser en håndtegnet brugsanvisning, han har lavet til ejeren, så hun ved, hvordan hun i fremtiden skal stille tråden.

En EVA-symaskine har voldt større problemer. Et plastikdæksel var knækket. Det måtte han have med hjem i sit værksted i kælderen i Lejerbos afdeling på Parkvej, så han kunne støbe det sammen med flydende plastikmasse.

Han understreger, at det er sjovt at være i værkstedet. Han skulle have noget at få tiden til at gå med, da han holdt op med at arbejde, og så manglede de en mand her, og han kan godt lide at reparere og få ting til at fungere igen.

Mormors stållampe

“Er du sindssyg, vi har travlt,” erklærer Ejner Stutemeyer. Sammen med Niels Mikkelsen og Aage Andersen arbejder han også i værkstedet. Han er lige overgået fra at være i fleksjob på grund af en ødelagt skulder til at være pensionist og frivillig.

De tre kan reparere stort set alt. Lamper, strygejern, støvsugere, radioer, fladskærms-tv. Mange af tingene ønsker folk repareret, fordi de har affektionsværdi, andre, fordi de har 
en reel værdi.

Se nu for eksempel mormors stållampe her,” siger Aage Andersen. Den er der blevet hæget om igennem mange år, så den skal repareres, men mændene i værkstedet forstår ikke altid, at folk ønsker gamle ting bevaret.” Han bor i Vibos afdeling på Engelholm Alle.

Vi laver jo et samfundsnyttigt arbejde,” siger Ejner Stutemeyer, der bor i Taastrup almennyttige Boligselskab på Hyldekrattet. Han tilføjer et som regel”, for de reparerer også ting, som er meget energi­slugende, og som måske burde udskiftes. Det er ikke altid et miljøbevidst valg at genbruge. Han siger for eksempel nej til at reparere gamle, klodsede, energislugende billedrørsfjernsyn.

Man kører jo heller ikke rundt i en gammel Ford A mere,” siger han. Men der går sport i at få tingene til at fungere.”

Fast arbejdstid

De tre mænd arbejder på stedet 2-3 dage om ugen efter et fast skema. Og de har hver deres begrundelser for at holde af arbejdet i værkstedet. Fællesskabet er sjovt, og der er et godt kammeratskab, så de får altid positive oplevelser med hjem.

Da jeg gik på pension, kom min kone med en lang arbejdsseddel til mig. Så vil jeg faktisk hellere arbejde her,” griner Ejnar Stutemeyer. Niels Mikkelsen er 
i praktik, udsendt af jobcentret. Han er arbejdsløs og lige røget ud af dagpenge­systemet.

Jeg er alene. Ingen kone eller kæreste, så jeg er virkelig glad for at være her. Det giver mig noget at stå op til om morgenen,” siger Niels Mikkelsen. Inderst inde håber han også, at jobbet kan føre til et rigtigt, lønnet arbejde. Han er specialist i B&O-produkter og ved alt om de langtidsholdbare radioer, tv og grammofoner fra Struer, og han er glad, når han får dem til at fun­gere igen. 

Medarbejderne får ikke  selv pengene fra repara­tion­erne. De går til at drive centret. 


Beboerbladet nr. 1 - 2017

OM VÆRKSTEDET

Miljø- og Energicentret ligger lige ved Høje Taastrup Station. Det er en selvstændig, nonprofit-forening, der rådgiver borgere, boligforeninger, kommuner og andre i energi- og miljøspørgsmål. I 2001 begyndte de at reparere radio, tv og anden elektronik for folk. I dag er ni mænd beskæftiget i centret. De fleste er frivillige pensionister, men et par stykker er i praktik fra jobcentret og en enkelt er lige overgået fra flexjob til frivillig. MEC rådgiver gerne andre, der vil etablere et lignende værksted. Kontakt Knud Anker Iversen på mec@mec-ht.dk, hvis boligforeningen har et ledigt lokale og nogle ledige hænder, der er skruet rigtigt på.