“Jeg er mest glad for mit køkken, fordi det er så stort og åbent.” Anita Friis stryger hånden hen over den sorte bordplade i køkkenet. Den har hun selv valgt, ligesom hun har sat sin finger på alt, hvad der blev ændret i lejligheden, før hun flyttede ind for fire år siden. Anitas lejlighed ligger i nogle af de ældste blokke i Arbejdernes Andelsboligforening i Skive.
“Hvis jeg ikke havde kunnet få det renoveret, så var jeg ikke flyttet ind. Det var helt utidssvarende for
en familie,” mener Anita.
Anita bor her med sine to døtre på 8 og 10 år. Hver anden uge er de hos deres far, der stadig bor i det hus, som Anita forlod, da parret blev skilt:
“Jeg ville ikke være husejer, så jeg fandt en lejlighed i stedet. Jeg var villig til at vente på, at den blev sat i stand, for jeg ville gerne bo her,” siger hun.
Et stort rum
Oprindeligt var køkkenet i et rum for sig. Ved siden af var der en smal spisestue:
“Hvis vi sad et helt selskab ved bordet, og ham for enden skulle på toilettet, måtte hele selskabet rejse sig, for at han kunne komme forbi,” fortæller Anita med et smil.Da lejligheden blev renoveret for fire år siden, blev køkken og spisestue lagt sammen:
“Mit var det andet køkken, der blev lavet på den måde. Nu bliver de alle sammen indrettet sådan, når der er nogle, der flytter ud af de ældste lejligheder i boligforeningen,” fortæller Anita.
Det oprindelige trægulv beholdte hun, men da hun ikke kunne få samme type gulv i køkkenet, valgte Anita at gøre en dyd ud af nødvendigheden. Derfor er der i dag en stærk kontrast imellem det sorte parketgulv i køkkenet og det lyse trægulv i stuen, som ligger i åben forbindelse med køkkenet.
“Jeg ville have et sort og hvidt køkken, så jeg valgte et gulv, som også giver kontrast op imod de hvide låger. Skabet med skydelågerne har sorte låger ligesom bordpladen. Jeg talte med flere køkkenfirmaer og endte på et HTH-køkken. Jeg har været medbestemmende, helt ned til hvilke greb der er på skufferne,” siger Anita med tilfredshed.
Hun valgte materialer og elementer inden for budgetrammen, for hun ville ikke selv betale noget. Det hele er kørt over råderetten, og huslejen er endt godt 1.000 kroner over den oprindelige leje.
“Jeg er meget tilfreds! For mig var det virkelig prikken over i’et at flytte ind i noget, der var helt, som jeg ville have det,” siger Anita.
BAD OG TOILET I SAMME RUM
Oprindeligt var toilet og bad i to ad skilte rum. Der var også en affaldsskakt, som i mange lejligheder fra den tid. Den var indbygget og optog uforholdsmæssigt meget plads. Da Anita overtog lejligheden, bestemte hun sig for at få toilet og bad lagt sammen i ét og samme rum:
“Det toilet, som oprindeligt var her, skulle man jo bakke ud og ind ad. Det var simpelthen for småt! I stedet fik Anita og hendes døtre et badeværelse, og hun valgte at få det væghængte toilet i hjørnet. Det var ellers meningen, at vaskearrangementet skulle have været der, men det ville have taget meget af lyset udefra, så jeg foreslog en omrokering,” fortæller Anita. Toilettet er nu i hjørnet, og over for er der vask og skabe i mørkt trælook. Bruse nichen er muret op, og når man slår badeforhænget til side, så ser man de hvide fliser på væggen. “I dag ville jeg nok have valgt en glasdør, men det fungerer fint med forhænget,” fortæller Anita.
Beboerbladet nr. 1 - 2017