"e-Boks giver mig hjertebanken"

16. feb 2017

"e-Boks giver mig hjertebanken"

Nye regler om boligstøtte skaber usikkerhed hos mange.

Foto: Thomas Arnbo

Foto: Thomas Arnbo

Sarah Elisabeth Daley får breve flere gange om måneden i e-Boks om, at hun skal have mere eller mindre i boligstøtte. Hun bliver bange hver gang.

 “Klokken er ti lørdag aften. Så kommer beskeden på min mobil om, at der er nyt i e-Boks om boligstøtte. Min krop begynder at reagere. Mit hjerte hamrer. Jeg bliver pisse nervøs,” siger Sarah Elisabeth Daley.

Hun er 34 år og bor sammen med sin datter og sin kæreste i en treværelses lejlighed i Boligforeningen AAB i Københavns nordvest-kvarter.

Sidste år blev boligstøtten ændret, så Udbetaling Danmark hver måned reg­ner ud, hvad man har ret til at få i boligstøtte, ud fra hvad man tjente i forrige måned.

Mange har haft svært ved at forstå reglerne, og Udbetaling Danmark fik 150.000 flere opkald om boligstøtte i 2016.

Men ud over tvivl giver brevene også nogle både angst og bekymringer. ­Allerede før de er åbnet.

“Jeg burde ikke åbne brevet, når beskeden kom­mer i e-Boks. Det har jeg ofte tænkt,” siger Sarah Elisabeth Daley.

Bekymret indtil mandag

Nogle har sagt til hende, at hun bare skal hygge sig og lade brevet ligge i e-Boks til mandag. Det kan hun ikke.

Siden september har hun fået breve om kontanthjælpsloft og boligstøtte i fem forskellige weekender, og så også i hverdagene. Hun synes, det er helt urime­ligt at sende post i week­enden.

“Jeg er jo fucked, lige meget hvad. For hvis jeg ikke åbner, kan jeg ikke lade være med at tænke på det. Hvis jeg åbner, og der er noget galt, kan jeg ikke komme til at ringe til Udbetaling Danmark før mandag og skal være bekymret indtil da,” siger hun.

Sarah Elisabeth Daley er ikke alene. Det ved hun, fordi hun er venner med mange andre på Facebook i den samme situation.

“Man ved bare, at når man får breve i e-Boks er det kun dårligt nyt. Både om boligstøtte, men også fra jobcentret. Mange har jo problemer med angst eller stress i forvejen,” siger hun.

Læs også: Den store guide til boligstøtte

Ingen store efterregninger

En af de store fordele ved det nye system for boligstøtte er, at man ikke kan komme til at opbygge en stor gæld ved at få for meget udbetalt i boligstøtte. Det kunne man før, hvor boligstøtten blev udregnet for et år ad gangen. Med det nye system kan man også få penge efter­betalt.

Det er Sarah Elisabeth Daley glad for.

Hun har to job og får supplerende kontanthjælp, og kæresten er på dagpenge. Hun ved ikke, hvordan man kan undgå de mange breve, når hun har to job ud over kontanthjælpen. Så familiens boligstøtte skal regnes om flere gange om måneden, ­efterhånden som løn­sed­lerne kommer.

Kan ikke overskue reglerne

Især er Sarah Elisabeth ­Daley meget træt af de mange fejl, hun har oplevet.

Senest fik de brev om, at de skulle betale 641 kroner tilbage i boligstøtte. For ifølge Udbetaling Danmark havde hun fået 23.000 kroner i kontanthjælp, og hendes kæreste havde fået over 20.000 kroner i dagpenge.  Mere end 27.000 kroner mere, end de faktisk fik.

Udbetaling Danmark har erkendt, at det er forkert. Men Sarah og kæresten skal sende dokumentation ind på, hvad de fik i kontanthjælp og boligstøtte.

“Det er så stor en stress­faktor, og jeg føler mig så magtesløs. Man har jo også en tro på autoriteter. Man tænker, at det må de jo have ret i. For så store fejl kan de da ikke lave. Man tvivler på sig selv,” siger hun.

Hun synes, brevene er meget svære at forstå, og er glad for, at kæresten havde overskud til at gøre noget.

“Jeg kan mærke, at jeg bliver apatisk, for jeg kan ikke overskue det, og jeg kan ikke forstå reglerne. Det er farligt. For så holder man op med at reagere, når der er de fejl,” siger hun.

UDBETALING DANMARK:
VI VED, AT MANGE HAR DET SVÆRT MED DE BREVE

 Udbetaling Danmark kan godt genkende problemerne med de mange breve.

“Jeg hører også fra vores kunderådgivere, at mange borgere synes, at det er svært at skulle forholde sig til flere forskellige breve på samme måned om boligstøtte, siger centerdirektør Per Nygaard Nielsen.

Men han mener, at man skal huske på, at de fleste af de over 500.000 husstande, der modtager boligstøtte, kun får ganske få breve fra Udbetaling Danmark i løbet af året.

Kan ikke frede weekenderne

Centerdirektøren siger, at Udbetaling Danmark så vidt muligt ikke sender flere breve til borgerne, end loven kræver.

Tidspunkterne, brevene sendes på, er ikke valgt med vilje.

“Langt de fleste breve­ om boligstøtte bliver sendt midt på måneden og i dagene op til månedsskiftet, når pengene skal udbetales. Den første i måneden falder på forskellige ugedage, og derfor kommer brevene også på forskellige tidspunkter, ” siger han.

Sarah Elisabeth Daley får ofte sine breve i weekenden, men Per Nygaard Nielsen mener, hun er ramt af et sammentræf.

Men Udbetaling Danmark mener ikke, det er muligt altid at frede weekenderne for post i e-Boks.

“I nogle måneder kan vi godt. Det afhænger af, hvornår vi skal køre beregningerne, og hvornår udbetalingen af boligstøtte ligger,” siger han.

Han mener, at det vig­tigste er, at borgeren har en rimelig frist, efter de har fået brevet, til at gøre ind­sigelse, hvis de er uenige.

Per Nygaard Nielsen siger, at man skal huske, at man kan fravælge at få sms’er om ny post efter klokken 22.

Sarah Elisabeth Daley har hørt forklaringer fra andre, der får boligstøtte, at Udbetaling Danmark sender brevene i weekenden, så de ikke ringer ind. Det er helt forkert, siger Per Nygaard Nielsen.

“Det er vores opgave at hjælpe borgerne så meget som muligt. Det er ikke vores erfaring, at borgerne lader være med at ringe til os, hvis de ser et brev fra os på et tidspunkt, hvor telefonerne ikke er åbne,” siger han.Beboerbladet nr. 1 - 2017

LÆS MERE OM BOLIGSTØTTE

BL har udgivet pjecen Boligstøtten 2017. Her kan du læse fakta om boligstøtte. Både hvis du vil søge boligstøtte første gang. Eller hvis du gerne vil vide noget om, hvad der har betydning for, hvor meget boligstøtte du kan få. På borger.dk/boligstøtte kan du læse mere om reglerne. Der kan du også beregne, hvad du cirka vil få i boligstøtte. Du kan ringe til Udbetaling Danmark om boligstøtte på tlf. 7012 8063.