Arabisk musik opstår i vaskekælderen

15. feb 2017

Arabisk musik opstår i vaskekælderen

I de 13 år, kunstneren Per Bloch har boet i Boligselskabet Friheden i Hvidovre, er han aldrig trådt over dørmåtten til andre lejligheder end sin egen, men så inviterede flygtningen Sabah Hamadoun på te, og det kom der musik ud af.

Foto: Lars Bech

Foto: Lars Bech

En efterårsdag i 2015 er Per Bloch i vaskekælderen. Sabah Hamadoun fra Syrien står ved en af maskinerne, og hun beder ham om hjælp til at betjene den, der ikke vil virke. De to snakker lidt og over vaskemiddel og våde håndklæder inviterer Sabah Per hjem i lejligheden til te og arabisk kaffe, så han kan møde hendes mand og to piger.

Per Bloch og Sabah Hamadoun i vaskekælderen, hvor deres veje krydsede for første gang.

“Mine ører var helt røde. Jeg var nervøs for, det ville blive mærkeligt eller akavet,” husker Per, der er kunstner. Han står og ringer på dørtelefonen hos en helt fremmed familie. Han ved, de er flygtet fra Syrien og har boet i Boligselskabet Friheden i et halvt år. Per taler ikke arabisk, og hun forstår kun lidt dansk. Det er i sig selv en udfordring. Det er en åben og hektisk stemning, der møder ham i lejligheden, sammenlignet med det, han kender. Nye dufte, smage, lyde og et indblik i en ny kultur, lige der, i en lejlighed få skridt fra sin egen. Han føler sig lidt malplaceret, lidt modig og meget venligt taget imod, da han for første gang i 13 år ser en af de andre lejligheder indefra.

Sabah Hamadoun og hendes mand Ghanem Bittar deler musikalske erfaringer med Per Bloch i deres lejlighed. Det bruger de ofte tid på, når Per besøger dem.

Hilsepligt og nye nationaliteter  

For Per er det en vigtig relation, som han er stolt af.

For mig har det betydet, at når jeg i nyhederne hører om flygtningekrisen, så er det ikke bare avissværte og fjernsynsskærme, men det er rigtige mennesker, og jeg kan se deres øjne og høre deres stemmer.” Sabah og familien har indviet ham i en anden kultur, og Per selv har indført hilsepligt. Han forsøger at hilse venligt på alle, der krydser hans vej i området.

Jeg forærede en varm kop kaffe på en kold dag til en håndværker på stilladset foran mit vindue. Han blev helt forskrækket, og sådan er det ofte.”

Per opfordrer andre til at udfordre eget mod.

Det er lidt en lussing til danskernes selvtilstrækkelighed, for vi tror selv, vi er meget sociale. Måske særligt i almene boligområder er vi mere lukkede, end vi vil være ved,” mener Per. Han mener også, der bør være en regel om, at man byder nye velkomne og tilbyder at hjælpe med at flytte ind.

Et indblik i nye nationaliteter er vildt spændende og grænseoverskridende,” siger Per.

Man glemmer sangen, men man glemmer ikke den relation, vi har fået.”  

 

Beboebladet nr. 1 - 2017

OM PER BLOCH

Per Block er multikunstner og forfatter. Per Blochs nyeste album hedder Kokoro, som betyder hjerte på japansk. Han har indspillet otte kærlighedssange på otte forskellige sprog. Det har han gjort i samarbejde med 30 medvirkende fra 16 forskellige lande, hvor Susanne Brøgger er en af de medvirkende. Sammen med albummet har han udgivet en håndlavet bog med fotografiske minder, sangtekster og postkort fra de rejser, der har inspireret til kærlighedssangene. Per Bloch bor i en almen bolig ved Boligselskabet Friheden i Hvidovre.