Verdenskendt fotograf stiller skarpt på Vapnagaard

23. aug 2017

Verdenskendt fotograf stiller skarpt på Vapnagaard

Ken Hermanns motiver har været i National Geographic, CNN, Die Zeit, og nu er turen kommet til Helsingør, hvor han vil forevige mangfoldigheden - og du kan være med.

Foto: Stefan Kai Nielsen

Foto: Stefan Kai Nielsen

I september kommer Vapnagaard i Helsingør til at stå på den anden ende. I hvert fald for de 10-20 familier, der skal være med i den verdenskendte fotograf Ken Hermanns fotoprojekt, der har fået titlen Drømme fra Vapnagaard”.

Vapnagaard er utrolig spændende set med mine øjne. I en opgang ligner alle boligerne jo næsten hinanden: Man har de samme rum. Køkkener, stuer, badeværelser og vinduer er ens. Så rammen er den samme for alle beboerne. Men alligevel bor folk meget forskelligt. Der er en stor mangfoldighed i Vapnagaard, og folks hjem er et godt billede på deres drømme,” siger Ken Hermann, der i disse uger er ved at udvælge de familier, der skal være med i projektet.

Jeg vil gerne tage bil­leder af beboerne i deres hjem. Lige nu er min tanke, at kameraet skal stå præcis det samme sted i alle stuer. Så bliver rammen om billederne ens, men alle beboernes ting, påklædning, billeder og møbler fortæller en speciel historie om netop deres liv og drømme,” forklarer fotografen.

Og livet i en almen ­bolig er bestemt ikke ukendt for fotografen, der trådte sine barnesko 3i Odense­, hvor familien boede i Mælke­hatten, der er en del af boligorgani­sationen Kristiansdal.

Jeg elsker kontraster, og i Danmark finder man dem specielt i de almene­ ­boligområder. For en fotograf er det langt mere spændende end en villavej med ens bøgehække.”  

IKKE TIL AT OVERSE

Portrætterne, som Ken er færdig med at tage i slutningen af september, skal pryde lokalområdets tunneler eller bebyggelsens gavle – og de bliver ikke til at overse.

Motiverne bliver trykt direkte på plader, der er 2,5 x 2 meter. Og de kommer til at modstå regn og sne,” siger Elisabetta Saiu, der er konsulent i Kunst & Byrum i Helsingør – og som står bag projektet. Portrætterne fra Vapnagaard er en fortsættelse af de seneste års kunstprojekter i byen, hvor internationale kunstnere har udsmykket byens gavle med lokalhistorie om blandt andet arbejderne på værftet eller middelalderens munke, der plejer syge. Ken Hermanns bidrag sætter fokus på nutiden med sin fotokunst, der er en blanding af dokumentar og fiktion.

Jeg er meget optaget af lyset i mine billeder og er inspireret af lyssætningen i film. Mine motiver må gerne være surrealistiske. Man må gerne stille sig selv spørgsmålet: Kan det virkelig være rigtigt, det, jeg ser på billedet,” siger Ken Hermann.

KIGGER PÅ FOLK

I modsætning til mange af sine fotograf-kolleger, så er Ken Hermann ikke meget for folk, der smiler på billeder. Han siger:

Jeg vil gerne ind bag smilet. Ofte kigger jeg på folk, når de ikke opdager det – og lige i det sekund er de naturlige og spændende. Når jeg så skal fotografere dem, så bliver de ofte lidt stive i det. Kunsten er at genskabe øjeblikket, hvor de slapper helt af og bare er sig selv.”

Ken Hermann har senest været i Indien og portrætteret mandlige blomstersælgere – en serie af fotografier, som magasinet National Geographic har vist. Senere udkommer hele serien som en bog.

Jeg kan godt lide, når mennesker stiller sig frem og præsenterer sig med stolthed. I Indien har de ikke meget materielt, men de er stolte over det, de har, og vil gerne vise det til resten af verden. På vores breddegrader er vi ikke så åbne. Jeg tror, at Janteloven spiller ind: Vi skal ikke vise os frem – ikke tro, vi er noget. Men det ér vi. Og jeg håber, at mine billeder fra Vapnagaard kan være med til at vise noget om livet i afdelingen og alle de drømme, beboerne har,” slutter Ken Hermann.   

 

Beboerbladet nr. 3 - 2017

KEN HERMANN 

• Ken Hermann er verdenskendt for sine billeder. 
• Han har udstillet i Paris, London og Tokyo, og hans motiver har været i National Geographic, Die Zeit, CNN m.m. 
• Du kan se nogle af hans spændende og farverige billeder på hjemmesiden: kenhermann.dk

VIL DU VÆRE MED I PROJEKTET?

  • Bor du i Vapnagaard, og kunne du tænke dig at være med i fotoprojektet? Så skal du skynde dig at skrive til kunstnerisk konsulent Elisabetta Saiu. Hendes e-mailadresse er: kunstogbyrum@gmail.com.
  • Hun og Ken Hermann udvælger så de familier, der skal være med - og alle er velkomne til at skrive.