Poul Erik og Birgitte byttede bolig: Vi fik alt det, vi ønskede, plus et ekstra værelse

23. aug 2017

Poul Erik og Birgitte byttede bolig: Vi fik alt det, vi ønskede, plus et ekstra værelse

Man kan bytte sin lejebolig til en anden på den gratis portal Bytbolig.dk. Sådan fik Poul Erik og Birgitte Birch en smuk udsigt og en billig husleje, mens Ida og Kim Sjørvads børn nu har fået en have at lege i.

Foto: Carsten Andersen

Foto: Carsten Andersen

Stuen er gennemstrømmet af lys, og der er grønne træer i horisonten. Med to altaner kan de se fra den ene ende af København til den anden fra lejligheden på femte sal i Brøndbyøster.

Her vil jeg bo, sagde jeg til Poul, da vi så den,” siger Birgitte Birch.

Før det havde hun aldrig sat sine ben her i Brøndby­øster. Hun og Poul Erik Birch er sidst i 60’erne og har boet næsten 24 år i rækkehus i Gladsaxe i boligorganisa­tio­nen DAB Ved Fortet, hvor han også arbejdede som ejendomsmester.

Men efter en svær tid begyndte ideen om at flytte at tage form. Dels for at få en frisk start et nyt sted og så samtidig forsøge at få en billigere husleje.

Hjemme hos os gør vi alting op i rejser. Vi sparer 2.600 kroner om måneden ved at være flyttet hertil, og det kan man opleve meget for,” siger Birgitte Birch.

De hårde år fik dem også til at gøre sig nogle tanker om fremtiden.

Vi er her jo ikke for evigt, og så er det bedre at flytte, mens vi kan, og vi er to, så det er til at overskue. Her kan den ene også bo ­alene og stadig have råd til at opleve en smule,” siger han.

Poul Erik og Birgitte Borch fandt via det gratis byttesite, BytBolig.dk, lige præcis den bolig, de havde brug for.

KAN VENTE PÅ DET RIGTIGE

Da først ideen om at flytte var opstået, begyndte Poul Erik Birch kigge på nettet og fandt Bytbolig.dk, der er en bytteportal, der drives af BL – Danmarks Almene Boliger.

14 kilometer fra Gladsaxe sad Ida Sjørvad og hendes mand Kim. De har to børn på 1 og 4 år og var godt trætte af at skulle pakke pusletasken og køre fem etager ned, hver gang børnene skulle ud at lege. De havde været tæt på at bytte sig til et rækkehus i Hillerød, men da det gik i vasken, havde de besluttet sig for at spare op og købe et hus i stedet. Men den plan blev ændret, da Poul Erik Birch skrev til hende og fortalte om sit hus.

Det er rigtig fedt ved bytbolig.dk, at det ikke er et betalingssted. Så man behøver ikke skynde sig. Man kan egentlig bare lave en profil og så vente på, at det rigtige dukker op,” siger Ida Sjørvad.

Da de så hinandens bo­liger, var ingen af dem i tvivl om, at det var et godt bytte. Ida og Kims børn fik en have at lege i, og Birgitte og Poul Erik søgte en lejlighed med have eller altan, i stue­etagen eller med elevator, tæt på offentlig transport og indkøbsmuligheder. 

Vi har fået alt, hvad vi ønskede os og endda et ekstra værelse,” siger Poul Erik Birch.

MALING SOM TAK

De har også haft stor glæde af at bytte under flyttepro­cessen. De har kunnet be­­søge hinanden flere gange og måle op og har lavet aftaler om, hvordan lejlig­hederne skulle overdrages. Ida Sjør­­vad foreslog, at de skrev kontrakt med deres aftaler.

Der var jo ingen grund til, at vi skulle sætte fejelister op over hele lejligheden, hvis Poul så bagefter pillede dem ned igen. Hvis vi altså kunne aftale med boligselskabet, at vi gjorde det sådan,” siger hun.

Ida og Kim har overtaget Poul Erik og Birgittes havemøbler og haveredskaber.

Som tak var de så søde at tilbyde at male værelserne og stuen med det maling, vi kom med. Det var vi virkelig glade for,” siger Birgitte Birch.

Begge par har været igennem nogle skuffelser, mens de har ledt efter nogen at bytte med. Men selve muligheden for, at man kan bytte sig til en anden bolig, synes de er noget helt særligt ved at være lejer.

Det er fantastisk, at to parter kan blive enige om noget, der er så godt for dem begge. Det er superfedt,” siger Ida Sjørvad.  Beboerbladet nr. 3 - 2017

KAN DU BYTTE?:

Efter tre år har du ret til at bytte din lejebolig. Du kan kun bytte med lejere. Reglerne for opsigelse, fraflytningssyn og istandsættelse skal overholdes, og der skrives ny lejekontrakt. Ofte skal du melde dig ind i den almene andelsboligforening, du flytter til. Du kan ikke bytte, hvis din bolig er forbeholdt eksempel vis unge, ældre eller medlemmer af en bestemt pensionskasse.