Danskerne er vilde med viceværten

23. aug 2017

Danskerne er vilde med viceværten

Uanset om folk bor alment eller ej, synes danskerne, at det mest tiltalende ved en almen bolig er, at viceværten holder boligerne og de grønne områder ved lige.

Foto: Lars Bertelsen

Foto: Lars Bertelsen

De går blandt andet rundt og luger ukrudt og er en opringning væk, når toilettet løber, eller vasken er stoppet. Meyer” er populær i almene boligområder. Det viser en ny undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Beboerbladet. Hele 38,1 procent af danskerne svarer, at det er viceværten, der trækker almene boliger op, uanset om de bor i ejerbolig, andelsboligforening eller i en anden udlejningsform.

Direktør Michael Dem­sitz, Boligkontoret Danmark, er ikke over­rasket over undersøgelsens resultat.

Vi sælger jo netop vores almene boliger på, at servicen er afgørende. Især, når vi skal have seniorerne til at flytte fra parcelhusene over i almene boliger. De slipper for at feje, ordne have og selv at ringe til håndværkeren, men kan blot ringe til viceværten, hvis der er et problem,” siger han. 

Almene beboere mest ­tilfredse

Michael Demsitz hæfter sig især ved, at 49,2 procent af de adspurgte almene beboere giver viceværten en tommelfinger opad i undersøgelsen. Mens selvsamme tal for folk i anden udlejningsform er 41,5 procent, og 33,9 procent for folk i ejerbolig.

Fordelingen er interessant, fordi det er blandt de almene beboere, at tallet er højest, hvilket fortæller, at kvaliteten er god. Almene beboere synes godt om den service, vi leverer, og at boligområderne bliver passet og plejet. Samtidig ved vi, at en stor del af de almene beboere jævnligt har kontakt med viceværten om et eller andet problem. Og det at have en personlig relation imellem beboere og en lokal mand giver større tryghed,” siger han.

Han påpeger, at det er endnu vigtigere at være stærk på service, når man i almene boligområder har en blandet beboersammensætning.

Folk er meget forskellige i vores boligområder. Der skal være nogle, der kan holde orden på kaosset. Vi opfylder vores formål med, at vi kan være med til at sikre, at det kan fungere for alle – også selv om vi har nogle beboere, som ikke er gode til at bo. Og det synes jeg, at vi er ret gode til generelt.”

Martin Pedersen, 36 år, stilladsarbejder, bor i eget hus

“Jeg synes helt klart, at det er en fordel, at der er en vicevært i de almene boligområder. Det hele bliver lettere, når vandhanen drypper, eller der er bøvl med en stikkontakt. De er kun et opkald væk. Jeg er jo selv vicevært i mit eget hus, for det bliver man nødt til og selv tage sig af alle de praktiske opgaver. Viceværterne holder de grønne områder ved lige, og jeg kunne da godt tænke mig, at der var nogen, der kom og slog mit græs og klippede min hæk, for det giver en større frihed og mere fritid.

Marie Nygaard, 20 år, studerer retorik, bor hos AAB

Folk i vores boligområde sætter helt klart pris på,  at der er en vicevært. Faktisk har vi to, og de hedder Jeanette og Johnny. Til beboermøderne bliver der klappet af viceværterne, fordi de er så servicemindede og imødekommende. De strækker sig meget for en.  Har man ikke lige en parkeringstilladelse og skal ned at hente den på ejendomskontoret, så er de flinke til at lukke en ind, selv om der ikke er åbent. De sætter en ære i deres arbejde, og det kan mærkes.

Johnni Lysdahl, 35 år, kok, bor i andelsboligforening 

Jeg kan godt forstå, at der er mange, der er glade for viceværten, for så slipper man selv for en del opgaver. Jeg bor selv i en andelsboligforening, hvor vi har købt en løsning udefra. Vi har en vicevært igennem et vedligeholdelsesfirma, og der kan man købe en større eller mindre pakke, alt afhængig af hvilke opgaver man vil have, at viceværten skal løse. Vores vicevært tager sig primært af rengøring i opgange, skifter pærer og sådan noget. Vi har et gårdlaug, der tager sig af snerydning og andet. Fordelen ved en vicevært er jo, at når man har fri, så har man fri.

Niels Larsen, 32 år, studerer kandidatuddannelsen i techno-anthropology, bor hos KAB

Jamen, det er jo det gode ved at bo alment, at der er en vicevært. Min kæreste og jeg venter vores første barn, og vi var uenige om, at vi skulle købe en ejerlejlighed eller bo alment. Jeg synes, at der er mange fordele ved at bo alment. Jeg har ikke behov for at stå for alt det praktiske selv. Samtidig vil jeg ikke betale renter på et lån, så kan jeg lige så godt betale en husleje. Vi har ikke haft brug for viceværten endnu, fordi vi kun har boet her i et halvt år. Men det giver en tryghed, at vide de er der.Beboerbladet nr. 3 - 2017