App skal hjælpe dig med digital sikkerhed

23. aug 2017

App skal hjælpe dig med digital sikkerhed

Der bliver fortsat flere trusler imod din og samfundets digitale sikkerhed. En ny app kan give dig råd og vejledning om sikker færden på nettet.

Foto: Forbrugerrådet Tænk

Foto: Forbrugerrådet Tænk

Koordinerede cyberangreb imod hospitaler, trafik og infrastruktur eller “bare en hacker på din e-mailkonto, Facebook-profil eller dit webkamera?

Ondsindede hackere­ har øget fokus imod stater, virksomheder og infrastruktur, lyder det fra Center fra Cybersikkerhed. Men også personligt er det vigtigt at forholde sig til sikkerhed. Hvem har lyst til, at hackere overtager ens Facebook-konto, fisker dine kreditkort-oplysninger eller kigger med på dit webkamera?

Digital sikkerhed er mere end nogensinde nødvendigt at forholde sig til. Jo mere afhængig Danmark og resten af verden bliver af teknologi og internettet, desto mere sårbare gør det os, hvis det hele en dag lammes. Det gode er, at du i det private kan gøre en del for at sikre dig selv bedre.

Internettet er det vilde vesten for alt fra drengestreger til cyberaktivister. Sikkerhed på nettet handler om at sikre sig på forhånd. Er du selv sikker nok? Er det måske på tide at skifte password på dine sociale medie-konti eller tjekke sikkerhedsindstillingerne? Du kan selv gøre en hel del for at sikre dig, at dine mange profiler på nettet er sikrede.

Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden lance­rede før sommer appen Mit Digitale Selvforsvar”. Appen skal hjælpe dig som borger med at passe på dine personlige oplysninger, gennemskue fup-mails, falske konkurrencer eller registrerede trusler fra virus eller skadelig software.

Appen er hentet 32.600 gange, og over 1.200 brugere har siden appens lancering tippet Forbrugerrådet Tænk med fup, de selv er faldet over. Du kan finde den 
i App Store og Google Play.

Den menneskelige faktor er og bliver den største sikker­hedsbrist for private brugere, lyder det fra eksperterne. Så når du får tudet ørene fulde af sikkerhedsråd, så kan det alligevel være en god idé at tjekke dine konti efter. 
Jo højere sikkerhed, desto mindre risiko for at komme 
i vanskeligheder.

Der er stort behov for at få løst det voksende problem med it-kriminalitet. Vi samler viden om den aktuelle svindel på ét sted, og for forbrugerne er det et vigtigt redskab til at undgå at gå i fælden selv og forebygge kriminaliteten generelt. Mange virksomheder tilslutter sig løbende appen og lægger live-advarsler op, når deres brand misbruges til svindel. Vi er meget glade for den positive respons fra brugerne, som via Tip Os-funktionen hjælper os med at advare andre,” siger Anette Høyrup, senior­jurist i Forbrugerrådet Tænk.

Når det gælder privat­livets fred, så kan det også betale sig at kigge sine webkame­raer efter, hvis man har sådan nogle opsat. Henover sommeren blev det afsløret, at tusindvis af private overvågningskameraer vises direkte på en hjemmeside. 160 af dem sender fra Danmark, netop fordi sikkerheden er for dårlig. Så har du et kamera derhjemme, så tjek også her indstillingerne, manualen, password og sørg for, at kameraet ikke er “åbent”. Så kan du lidt mere roligt filme videre derhjemme. 

Appen “Mit Digitale Selvforsvar”

(hent i App Store eller Google Play)

– Advare om aktuelle trusler som falske sms’er og e-mails, phishing-angreb, -fupkonkurrencer og falske hjemmesider.
– Involvere forbrugerne til at tippe -hinanden.
– Give råd til forbrugere, der har været udsat for it-kriminalitet.
– Give redskaber til beskyttelse imod digitale trusler og fup på nettet.
– Give råd til at beskytte personlige -oplysninger, når forbrugeren færdes på nettet.

Sikkerhed på Facebook

– Facebook, som har 3,5 millioner danske konti, tilbyder selv en lang række sikkerhedsindstillinger til at øge sikker-heden. Sørg for at forhindre hackere adgang helt fra begyndelsen. Og husk også dine privatindstillinger; hvem skal se hvad, du poster!

– Under “Indstillinger” og menupunktet “Sikkerhed og Login” har du mulighed for at slå en funktion til, hvor du får en notifikation på e-mail eller på en SMS, hvis nogen logger ind fra en ukendt computer.

– Du kan sikre dit login ekstra med såkaldt totrinsgodkendelse. Her skal dit password ledsages af en kode, før du kan logge på, og denne kode kan du få på en SMS eller via en app på din smartphone.

– Du kan også vælge op til fem venner, som du kender og stoler på, og udnævne dem til såkaldte “betroede kontakter”. Disse kontakter kan så hjælpe dig med at logge på Facebook, hvis du bliver låst ude.

– Sørg for at registrere flere e-mailadresser. Sørg altid for at registrere nye e-mailadresser på din Facebook-profil og slet gamle adresser, du ikke længere bruger. På den måde kan du altid få tilsendt et nyt password til din adresse, i stedet for gamle e-mailadresser, som hackere kan have skaffet sig adgang til.

 

Læs mere om digital tinglysning

 

Generelle gode digitale sikkerhedsråd 

  • Opdatér dit styresystem på din smartphone, så du altid har seneste nye beskyttelse til styresystemet.
  • Gennemgå sikkerhedsindstillinger på fx Gmail og andre webbaserede tjenester.
  • Forny dine password – gør dem stærkere – med jævne mellemrum.
  • Sikre konti med totrinsbekræftelse.
  • Åbn aldrig vedhæftede filer i e-mails fra ukendte afsendere, du ikke har tillid til.
  • Tjek din routers indstillinger – kan alle få adgang?
  • Browse incognito uden at efterlade et spor af cookies.
  • Overvej at bruge en password-manager app som Sticky Password, LastPass eller 1password til at samle alle dine passwords ét sikkert sted.