Almen bolig giver tid til familien

23. aug 2017

Almen bolig giver tid til familien

Mia Møller bor til leje, fordi hun ikke blev lykkelig af at rense sine egne tagrender. I stedet fandt hun frihed og mening i at investere i sine drømme og få mere tid sammen med familien.

Foto: Jens Bach

Foto: Jens Bach

Gud, bor du til leje?!”

Det spørgsmål møder Mia Møller ofte, når hun fortæller, at hun bor til leje. Den 43-årige underviser og mor til tre lægger 8.000 kroner om måneden i husleje. For de penge kunne hun snildt betale af på en ejerbolig, men Mia er glad for sit lejede rækkehus i Kolding, hvor hun har boet i halvandet år:

Her har jeg tiden til at gøre, hvad jeg vil,” erklærer hun.

Mia har nemlig haft realkreditlån og et hus, som hun og eksmanden, Per, lagde mange timer i at sætte i stand:

Det blev rigtig fint, men det var ikke en lykkelig tid,” fortæller hun.

En aften sad hun og Per på terrassen ved det fine hus i Vamdrup og så på hinanden. Bevidste om, at det ikke var lykken, de havde købt nøglen til. I stedet lod de drømmene få plads, solgte huset og begyndte at studere.

Når jeg spørger mine piger, hvad de husker fra den tid, hvor vi gik i skole, så nævner de altid, at vi var meget hjemme, og at vi fik risengrød om sommeren,” siger Mia med et grin.

Familien flyttede ind i et rækkehus med fire værelser i Kolding. Med tre børn, der dengang var 9, 10 og 13 år, var der et værelse for lidt, men det løste familien, ved at Mia og Per ikke havde et soveværelse. De sov i stedet på Katrines værelse, og hun sov så på sin søster Stines værelse.

Det var en rigtig god tid, hvor vi var meget sammen,” mindes Mia.

Mia fik sin kandidatgrad i pædagogisk sociologi og blev ansat på Social- og Sundhedsskolen i Esbjerg. Den økonomiske mulighed for igen at købe hus vendte tilbage, men Mia havde ikke lyst:

Jeg er vokset op med at bo til leje og har aldrig tænkt på det som noget ­andenrangs. Tværtimod nyder jeg fællesskabet og snakken over hækken, men det blev lidt for socialt for Per. Han ville gerne i eget hus igen.”

Kompromiset blev, at familien lejede et hus, hvor de havde forkøbsret.

Det var slet ikke os,” fortæller Mia.

TÆT PÅ ALT

I stedet fandt de Lykkegårdshave i Kolding, hvor Lejerbo året forinden havde opført 39 to-etagers rækkehuse med solceller. Beliggenheden var perfekt for familien, der havde tre piger, som var på vej til gymnasiet, som ligger for enden af vejen.

De var vant til at cykle langt, eller også sad vi i hver vores bil og kørte dem. Her fik de mere frihed, fordi vi er tæt på alt,” fortæller Mia.

I dag ser hun tilbage på flytningen som en rigtig beslutning, selvom hun og Per kort efter indså, at ægteskabet var slut.

Jeg blev skilt i december 2015, og i januar opdagede jeg, at jeg havde kræft,” fortæller Mia uden omsvøb.

Siden har Mia været i behandling for livmoderhalskræft og er i øjeblikket i bedring. Hun arbejder på deltid, og sygdommen har gjort hende endnu mere bevidst om, hvad hun bruger sin tid på.

Nu er jeg mere usikker på tiden end nogensinde før! Det har fået mig til at rykke hurtigere på nogle ting. Blandt andet flytter min kæreste Jesper snart ind, og jeg glæder mig til at bo her sammen med min yngste datter Katrine og ham. Min sygdom har på sin vis gjort mig gladere for at bo her, for her skal jeg ikke spekulere på vandrør, der skal ordnes, eller tagrender, der skal renses. Tiden er min her!”

Mia bor i nummer 1 og har som den eneste i Lykkegårdshave lidt have på husets østlige side. Den plads bliver især brugt af datteren Katrine på 16 år, når der er gæster – og af Mia, hvis hun gerne vil være lidt alene.

JEG ER VILD MED, AT VI BOR SÅ TÆT

Sådan siger Mia Møller, der har have, terrasse og altan.

Tre uderum, som hun bruger, alt efter hvilket humør hun er i:

Når jeg er klar på snak over hækken, fællesmad og snak, så er jeg på terrassen, og hvis jeg har brug for at trække mig lidt, så vælger jeg altanen på førstesalen,” fortæller Mia.

Hækken ind til naboen er lav, og man kan ikke føre en hemmelig samtale i hverken haven eller på terrassen­. Til gengæld er der på rækkehusets østside et lille stykke have, som Mia har indrettet med en solbriks af paller, bord og blomster. Datteren Stine på 18 år er lige flyttet herfra, men har brugt haven meget til besøg af venner og veninder, og nu er det 16-årige Katrines tur.

Det er godt for både dem og mig, for de kan sidde i fred, og jeg kan stadig være i haven, selvom Katrine har gæster,” mener Mia.

LYKKEGÅRDSHAVE:

39 rækkehuse i udkanten af Kolding med meget lave forbrugsudgifter, fordi der er solceller på tagene. Lejlighederne har tre eller fire værelser. Mia Møllers lejlighed er på 115 kvadratmeter, og huslejen er cirka 8.000 kroner. Boligerne er udført som super lavenergihuse, der alle opvarmes udelukkende ved gulvvarme og den varme, som sollys tilfører igennem vinduer. En varmepumpe sørger for varmt vand. Al varme – både til opvarmning og produktion af varmt vand – betales over elregningen, og husene er installeret med solceller. Produktionen af strøm modregnes på el-regningen. Mia får hver måned ca. 500 kroner tilbage. Boligerne i Lykkegårdshave hører under Lejerbo.